Svet će za 40 godina ostati bez čokolade

Izvor srna mart 25, 2018
Foto:freepik.com Foto:freepik.com
Eksperti predviđaju da će svet ostati bez čokolade u narednih 40 godina jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusa mogao bi u narednih 30 godina usled globalnog zagrevanja skoro da uništi ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.
 
Loading...
 
Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da neće biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.
 
Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. 
 
Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište kakaa. Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac jer se nije promenio više stotina godina.
 

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd