Zemlja nije okrugla i sunce nije žuto

Izvor expres.rs | A.M. novembar 01, 2017

Nažalost, većina naših znanja o svemiru, prostoru, pa čak i samoj planeti Zemlji danas se sastoje od brojnih slučajnih segmenata proizvedenih u holivudskim filmovima naučne fantastike. Tokom vremena, ti segmenti su postali prihvatljivi.

Kad posmatramo naš Sunčev sistem i našu planet, čini se  da je Zemlja okrugla lopta.

Ne, Zemlja nije tehnički okrugla.

Prva precizna gravimetrijska merenja su pokazala da je Zemlja oblika rotacionog elipsoida, koji je posledica delovanja dveju sila: gravitacije i centrifugalne sile. Gravitacija djluje jednako u svim tačkama Zemlje, a centrifugalna sila je uslovljena rotacijom. Ona deluje upravno na osu rotacije i najveće vrednosti ima na ekvatoru, a najmanje na polovima. Posledica takvog delovanja centrifugalne sile je ispupčenje Zemlje na ekvatoru, a spljoštenje na polovima. Kroz precizna merenja i teoretska posmatranja, utvrđeno je da sila Zemljine teže ima izvesne anomalije. Naime, gravitaciona sila je veća iznad okeana, zbog toga što su gustine mase Zemlje veće, a iznad kontinenata je manja, jer je ispod njih gustina mase manja od normalne, prosečne ili obračunate. To je posledica neravnomernog rasporeda masa koji izazivaju opšte anomalije, na osnovu kojih proizilazi da stvarna Zemljina površina predstavlja telo koje je Listing 1873. godine nazvao geoid.

Najnovija saznanja pokazuju da Zemlja ima kruškast oblik, tj. apioid. Naime, korišćenjem najnovijih satelita otkriveno je da je severni Zemljin pol 15 metara dalji, a južni za 15 metara bliži Zemljinom centru.

Dakle oblik Zemlje smo do sada spoznavali kroz 4 aproksimacije: lopta, ellipsoid, geoid, apioid.

Sunce nije žuto

Iako svaki put kada posmatramo sunce vidimo ga kao žutu, narančastu ili crvenu kuglu ovisno o dobu dana i položaju sunca na nebu, kao što se ispostavlja, sunce je zapravo BELO.

Kao što je nauka rekla, boja bilo koje svetlosti zavisi uglavnom od temperature. Na primer, površinske temperature od 4500 stepeni celzijusa, poput našeg sunca, emituju belu boju.

Pa zašto onda slikamo sunce kao žuti krug?

Atmosfera prelama svetlost i uklanja svetlost kraćih talasnih dužina – plavu i ljubičastu.  Kada uklonite te boje iz spektra svetlosti koja dospeva sa Sunca, ona deluje žuto. Međutim, kada biste mogli da putujete u svemir i nama najbližu zvezdu posmatrate bez atmosferskog filtera, ona bi sijala potpuno belo.

Tamna strana Meseca je ... laž

Iako postoje brojne tajne povezane s našim mesecom, tamna strana Meseca uopšte nije misterija. U stvari, ideja da Sunce samo sja na jednoj strani Meseca, ostavljajući drugu stranu u potpunoj tami, vrlo je raširena greška.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!