Monday, June 18, 2018

„Nastavlja se agonija u funkcionisanju Grada. Umesto da Gradsko veće pokuša da izađe iz začaranog kruga i povede Grad napred, svedoci smo ne da ništa ne čine, nego donose nezakonite odluke i bave se sobom što još više komplikuje situaciju u Nišu koji je na korak do prinudne uprave zbog lošeg funkcionisanja”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša, komentarišući današnju  sednicu Gradskog veća i tačku dnevnog reda postavljenje načelnika i zamenika načelnika službe Gradskog veća.

Jovanović objašnjava da Zakon o Lokalnoj samoupravi propisuje da su organi Grada - Skupština Grada, gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava. Dodaje i da iz toga proizilazi da je Skupština donela nezakonitu odluku o postojanju službi koje mogu da postoje samo ako je postojanje predviđeno posebnim zakonom (Kler, Budžetska inspekcija i drugi).

“Iz jedne nezakonitosti Gradsko veće ulazi u drugu, postavlja se načelnik i zamenik načelnika službe za poslove Gradskog veća.U jedinicama Lokalne samouprave položajem se smatraju radna mesta načelnika gradske odnosno Uprave gradske opštine. Zakon ne poznaje druge položaje sve ovo što se radi je nezakonito i formiranje službi i postavljanje načelnika službi što je i Upravna inspekcija konstatovala svojim zapisnikom u kome su naložene mere za otklanjanje nepravilnosti”, tvrdi Jovanović.

On kaže da bi se radno mesto popunilo mora biti predviđeno kadrovskim planom i pravilnikom o sistematizaciji, a radno mesto načelnika službe popunjava se isključivo na javnom konkursu. Do postavljenja po konkursu obaveza je da se postavi vršilac dužnosti bez konkursa.U ovom slučaju sve je nezakonito pa ne bi mogao ni konkurs da se raspiše jer ga zakon ne predviđa.

“Sa jedne strane imamo činjenicu da Gradsko veće ćuti po materijalu dobijenom od Komisije za izbor direktora i ne dostavlja ga Skupštini Grada, a sa druge strane donosi potpuno nezakonite odluke koje unose haos. Niš je u totalnom rasulu, definitivno su lek  novi lokalni izbori”, zaključuje Jovanović.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Nastavlja se agonija u Nišu

065 333 90 29

info@expres.rs

Our website is protected by DMC Firewall!