Wednesday, April 25, 2018

U najnovijem izveštaju koji se odnosi na Srbiju , GRECO Antikorupcijsko telo Saveta Evrope – (Grupa država protiv korupcije) navodi da ni posle više od dve godine od dobijanja 13 preporuka o sprečavanju korupcije među članovima parlamenta, sudijama i državnim tužiteljima, koje su dostavljene u julu 2015. godine, Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela nijednu od njih!


Preporuke se, između ostalog, odnose na poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, depolitizacjiu pravosuđa i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

GRECO zaključuje da je ukupan nivo usklađenosti Srbije sa preporukama „globalno nezadovoljavajući“.

Uzimajući u obzir da je Srbija krajem februara u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Međunarodno telo za borbu protiv pranja novca) svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom od pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija (zajedno sa Severnom Korejom, Etiopijom, Sirijom, Irakom, Iranom, Šri Lankom, Trinidadom i Tobagom, Tunisom, Jemenom i Vanuatuom), nameće se zaključak da su demokratski procesi u našoj zemlji ozbiljno ugroženi, a lični i partijski interesi stavljeni ispred interesa građana Srbije.

Da bi se rešio problem korupcije potrebna je snažna politička volja, koja kod aktuelnog režima, očigledno, ne postoji. Vlast koja sebe deklariše kao proevropsku, a pritom najgrublje krši evropske i demokratske vrednosti, ne može voditi zemlju ka Evropskoj uniji, a ovakva ocena Antikorupcijskog tela Saveta Evrope može imati ozbiljne posledice po ionako nesiguran i usporen proces evrointegracija Srbije.

PSG se snažno zalaže za nultu toleranciju prema korupciji i iskorenjivanje korupcije i sprovođenju reforme sistema državne uprave. Dobro upravljanje i efikasna i funkcionalna javna uprava ključni su za izgradnju i održavanje poverenja u državu, kao i za stvaranje neophodnih strukturnih reformi kojima se poboljšavaju uslovi života u društvu.

Vlast u Srbiji, očigledno, nije u stanju da sprovede reformu državne uprave, a ta reforma će biti jedan od prioritetnih zadataka PSG-a kada preuzme odgovornost za upravljanje državom. Smatramo da je adekvatno vođena i profesionalna državna uprava, bolje planiranje i koordinacija politika, pouzdane administrativne procedure i unapređeno finansijsko upravljanje u javnom sektoru od presudnog značaja za funkcionisanje države, kao i za sprovođenje svih procesa potrebnih za dalji tok evropskih integracija Srbije.

Vučić: Ni za "Titovo vreme" nije se toliko pozitivnih stvari dogodilo u Nišu

Bukurešt - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za grad Niš najviše…

Čudesni Salah uništio Romu, Italijani u završnici vratili nadu

U neverovatnoj utakmici na "Enfildu" Liverpul je predvođen Mohamedom Salahom savladao…

Na jelovniku prve Trampove državne večere jagnjetina i desert od nektarina

Na jelovniku prve državne večere koju američki predsednik Donald Tramp priređuje u…

Komentari  

0 #9 milica 18-03-2018 21:36
Ko još sluša vaše objave
Prijavi administratoru
0 #8 dragan 18-03-2018 21:32
Tako kaže Janković kome niko ne veruje.
Prijavi administratoru
0 #7 Mico 18-03-2018 21:12
PSG ne može ništa regularno SNS pa pokušava niskim udarcima da nešto postigne!
Prijavi administratoru
0 #6 Zoran 18-03-2018 15:58
Narod vam je sve rekao.
Prijavi administratoru
0 #5 Boris1 18-03-2018 15:07
Samo postoji jedan problem nikako da PSG dobije podrsku naroda za upravljanje drzavom i institucijama sistema, bice da narod ne veruje u to da bi se oni borili protiv korupcije a za koalicionog partnera imaju coveka cija je imovina samo 25 miliona evra ni manje ni vise. Sta od Jankovica drugo i ocekivati.
Prijavi administratoru
0 #4 Nenad 18-03-2018 14:29
PSG u sve se razume i sve zna, jedino ne znaju kako da privuku glasače!
Prijavi administratoru
0 #3 mara 18-03-2018 12:40
Vi ste bačeni u političko smetlište i svaka vaša dalja izjava je besmislena.
Prijavi administratoru
0 #2 Valerija 18-03-2018 08:44
Ha ha .PSG se snazno zalaze.Narod vam je pokazao vasu snagu na izborima.Cao
Prijavi administratoru
+1 #1 nana 18-03-2018 08:40
PSG prvo neka gleda sebe, pa ostale.
Prijavi administratoru

STVAR UKUSA

loading...

 

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

SRPSKI INFORMATIVNI PORTAL

Ono o čemu drugi ćute

mi nećemo.

Bez Uvrede. Bez Cenzure.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!