BEOGRAD - Predlog kandidata za sudije Ustavnog suda koji je podneo predsednik Srbije, kao i Predlog za utvrđivanje liste kandidata za sudije tog suda koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković u skladu su sa Ustavom i pravnim sistemom, ocenio je danas skupštinski Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Te tačke dnevnog reda razmatraće poslanici na novoj sednici koja će početi u ponedeljak, 12. decembra.

Član odbora iz Jedinstvene Srbije Petar Petrović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, rekao je da ne osprava nijednog od 18 kandidata, ali da ga iznenađuje da je među kandidatima njih 70 odsto iz Beograda, a samo po jedan sa Palića, iz Sevojna, Novog Pazara i Pančeva.

“Da li je moguće da van Beograda nema kvalitetnih pravnika”, upitao je Petrović.

Navodeći da je Ustavni sud odlučuje o mnogim važnim stvarima, Petrović kaže da za polovinu predloženih kandidata nije ni čuo, te da svi kandidati ispunjavaju formalno uslove o 15 godina rada, ali da je pitanje gde su radili.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski rekao je da nije obraćao pažnju na to odakle koji kandidat dolazi, da ni on ne zna sve predložene kandidate, ali da to ne znači da nisu kvalitetni.

“O njihovom kvalitetu odlučivaće predsednik Srbije i parlament”, kaže Komlenski.

Najavljući da će podržati obe liste, član odbora iz SPS Neđo Jovanović rekao je da se nijedna lista ne može osporiti, te da svi predloženi kandidati zavređuju da se na njoj nađu, ali da mu je žao što nema više kandidata koji su iz pravosuđa.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, ističe u decembru, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Mandat ističe Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije.

Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Predsednik Srbije ranije je uputio predlog sa osam kandidata za sudije Ustavnog suda, sa koje će parlament izabrati četvoro, a parlament treba da utvrdi listu od 10 kandidata sa koje će predsednik Srbije imenovati pet sudija tog suda.

Predsednik Srbije je predložio za sudije Ustavnog suda Snežanu Marković iz Beograda, Milana Škulića iz Beograda, Miroslava Nikolića iz Pančeva, Jovana Ćirića iz Beograda, Dušanku Đorđević iz Beograda, Mijodraga D. Radojevića iz Beograda, Vladimira Đurića iz Beograda i Milana Burića iz Beograda.

Predloženi kandidati na listi koju treba da utvrdi parlament su sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan i predsednik Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Kandidati su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” Tamaš Korhec.

Takođe, na listi koju treba parlament da utvrdi su i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Po Ustavu, Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, pri čemu pet sudija bira parlament, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

Propisano je da predsednik Republike pet sudija Ustavnog suda imenuje između 10 kandidata koje predloži Narodna skupština.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

Our website is protected by DMC Firewall!