Đurić: Sporazumom sačuvana imovina Telekoma Srbije

Izvor Tanjug novembar 13, 2016
Đurić: Sporazumom sačuvana imovina Telekoma Srbije Kurir

BEOGRAD - Sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama sačuvana je kompletna imovina Telekoma Srbije, a taj sporazum će se pozitivno odraziti na ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU, izjavio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

''Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma od 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo'', rekao je Đurić za RTS.

On je istakao da se sva imovina prenosi na MTS doo na Kosovu i Metohiji, odnosno da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

''Imovina Telekoma Srbije je ovim trajno zaštićena, kao i bazne stanice i sve drugo'', rekao je Đurić.

On je istakao da se radi o važnom dogovoru i za Telekom Srbiju i za građane, kao i da će se sigurno pozitivno odraziti i na naše ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

''Oni su hteli da našu imovinu otmu. Mi to nismo prihvatili. Nismo prihvatili tako formulisan sprazum. Sada smo došli do nečega što podrazumeva, uzgred budi rečeno, i za predstavnike medije, važnu stvar, a to je da i deo takozvanog digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku'', rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, tamo gde se sada "hvata" signal Telekoma Srbije "hvataće" se i ubuduće, a nakon dve godine biće raspisan i tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosova gde će, takođe, učestvovati Telekom Srbije.

On je dodao i da fiksna telefonija važi za celu teritoriju Kosova i Metohije.

Objašnjava i da će prelazni period trajati do raspisivanja tendera.

Navodeći da Priština, odnosno Albanci, i sada koriste tuđe pozivne brojeve, za Monako i za Sloveniju, a da ne koriste naš pozivni broj, Đurić je objasnio da će sporazumom Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast i to u skladu sa Rezolucijom 12 44, kao i da će građani moći normalno da pozivaju i Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i tarifiranja.

''Mi sasvim sigurno naše resurse Telekoma Srbije, naše bazne stanice, čvrsto zadržavamo u našim rukama. Niko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje'', rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ono što se ovim menja je da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno ili drugo nasilje nad imovinom Telekoma Srbije i da Telekom Srbije sada stiče i u prištinskim institucijama i sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji.

Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) potvrdila je večeras da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.

Dogovor predviđa prenos imovine Telekoma Srbije na novu kcerku firmu bez carine ili dodatnog oporezivanja, nastavak pruzanja usluga dosadasnjim korinicima Teklekoma i dodelu trocifrenog pozivnog broja za oblast KiM.

Dogovor će, prema saopstenju EU, omogućiti kompanji MTS d.o.o, novoformiranoj ćerki kompaniji Telekoma Srbija punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije, kao i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju. Za dve godine ce se na Kosvou raspisati tender za sve mobilne operatere na kome ce učestvovati i novosnovana kcerka firma Telekoma Srbije.

"Istovremeno sa pocetkom rada nove kompanije, Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodeliti trocifreni pozivni broj," stoji u saopstenju koje je veceras stiglo iz Brisela.

U saopstenju Evropske diplomatrske sluzbe dodaje se da su se dve strane dogovorile da, kada je mobilna telefonija u pitanju, kćerka kompanija Telekoma, sa postojecom infrastrukturom nastavi da pruza dosadasnji nivo usluga i pokrivenost svojim korisnicima.

“Dogovor predviđa prenos imovine Telekoma Srbije na novu firmu MTS d.o.o bez carine, poreza ili dodatnih troškova”, dodaje se u saopstenju EAAS.

U Briselu podsecaju da je ovaj dogovor postignut u okvirima Briselskog sporazuma 2013. godine, a potvrđen Akcionim planom iz 2015. godine.

U nedeljama koje slede, obe strane ce primeniti seriju koraka, uz posredovanje EU, kako bi ovaj sporazum stupio na snagu.

Predviđeno je da se nacrt dokumenata koji se odnose na licence, transfer i registraciju imovine završe do 28. novembra. Ukoliko strane zakljuce da su takvi dokumenti u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine i Akcionim planom iz 2015. Srbija će 3. decembra poslati pismo Mejunarodnoj uniji za telekomunikacije u kome izražava svoju saglasnost sa dodeljivanje trocifrenog pozivnog broja za Kosovo.

EU pozdravlja ovakav ishod razgovora Beograda i Pristine i poziva obe strane da ubrzaju napredovanje u primeni preostalih sporazuma, a na prvom mestu sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opstina i sporazuma o energetici, navodi se u saopštenju.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je večeras da je postignut Sporazum o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS i da je ovo "veliki uspeh dijaloga u Briselu".

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvodenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383, preneo je RTK 2.

"Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane", izjavila je Tahiri i navela da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra.

"Naša država će imati svoj telefonski kod kao i sve zemlje, imace puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok ce svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe", navela je ona.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija), podseća RTK 2.

U saopštenju se dodaje da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujuci maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovodenja Sporazuma o telefonskom kodu.

Kako je saopštila kancelarija Edite Tahiri, harmonizovani su zaključi koji određuju obaveze za sprovodenje Sporazuma o pozivnom broju, a u punoj su saglasnosti sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Akcionim planom iz 2015.

Prema saopštenju, ovim sporazumom se predvida da "Srbija uputi pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, u kome navodi da se slaže da se Kosovu dodeli pozivni telefonski broj, dok je rok za realizaciju ovoga 3. decembar".

Sa druge strane, kako je previđeno sporazumom, Kosovo će, navodi Tahiri, dati “privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova", da je ova dozvola u okviru postojeće infrastrukture mobilne telefonije, a u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. godine.

Ovoj kompaniji će se dodeliti neophodni resursi i frekvencije da "pokrije one zone koje su na teritoriji Kosova". Ovaj operater će imati ograničen broj korisnika i ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu sa kosovskim zakonima.

Kako se saopštava, svi operateri koji su radili bez licenci bice ugašeni i tvrdi se da će biti ugašeni i medunarodni pozivni brojevi 381, 377, 386, u trenutku uvodenja pozivnog broja za Kosovo 383, a u prelaznom periodu, do uvodenja državnog koda, biće u upotrebi aktuelne opcije pozivnih brojeva.

"Sporazum o telekomunikacijama i njegovo sprovodenje omogucice uspostavljanje reda i zakona u oblasti telekomunikacija, i više nece biti ilegalnih operatera", navodi se u saopštenju iz kabineta Edite Tahiri i dodaje da se sporazumom previđa da se i na severu Kosova "ugase sva tri ilegalna mobilna operatera".

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Strategija manipulacije ljudima u 10 tačaka!

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svetskih intelektualaca, američkog lingviste…

Ove žene su najbolje u KREVETU

Mnoga istraživanja su pokazala da žene sa godinama stiču seksualno samopouzdanje, te dame…

Ovako izgleda plaža gde je ležaljka 500 evra | VIDEO

U najpoznatijem baru Namos, koji se nalazi na plaži Psarou na ostrvu Mikonos, ležaljka…

NEVIN IZA REŠETAKA: Proveo 23 godine NEVIN U ZATVORU, a onda ga je jedan NOV DOKAZ izveo na slobodu

Nik Jaris imao je 20 godina kada je proglašen krivim za ubistvo mlade žene, koje nije…

Platio kaznu posle 44 godine zbog griže savesti

Jedan Amerikanac je zbog griže savesti platio novčanu kaznu za saobraćajni prekršaj koji…

Manekenka na pisti dojila bebu i oduševila publiku | VIDEO

Manekenka Mara Martin izazvala je priličnu pometnju kad se na reviji pojavila noseći u…
 
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!