Vlada Srbije usvojila tri pravosudna zakona

Izvor Tanjug novembar 10, 2016

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je predloge izmena i dopuna Krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i Zakona o oduzimanja imovine stečene krivičnim delom, koji će se sledeće sedmice naći pred Skupštinom Srbije.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je danas Tanjugu da je Ministarstvo pravde preložilo izmene i dopune Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na privredni kriminal i na zloupotrebe službene dužnosti.

"Ovo su najveće promene KZ kada je u pitanju antikorupcijska borba u poslednjih 15 godina", istakao je Ilić.

Predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika predviđa preciziranje postojećih i uvođenje osam novih krivičnih dela protiv privrede tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su: prevara u obavljanju privredne delatnosti, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba zastupanja u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Tu spada i krivično delo prevara u osiguranju, koje je uvedeno izmenama i dopunama Krivičnog zakonika iz 2009. godine, ali je novim Nacrtom sasvim drugačije postavljeno, odnosno onako kako je to uobičajeno u stranom zakonodavstvu.

Takođe, za neka krivicna dela kao što je poreska utaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, Nacrtom se predviđa drugačiji zakonski opis prilagođeniji realim privrednim kretanjima u državi.

Postojeća krivična dela njih 25, su poreska utaja, neuplaćivanje poreza po odbitku, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica, zlopotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića.

Tu su i krivična dela nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, krijumčarenje, onemogućavanje vršenja kontrole, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga, narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, obmanjivanje kupaca, odavanje poslovne tajne, falsifikovanje novca, falsifikovanje hartija od vrednosti, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, falsifikovanje znakova za vrednost, falsifikovanje znakova, odnosno državnih žigova za obeležavanje robe, merila i predmeta od dragocenih materijala, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje i pranje novca.

Pored ovih izmena i dopuna, promene Krivičnog zakonika obuhvataju još dva velika segmenta. To je uvođenje novih krivčnih dela koja se tiču borbe protiv porodičnog nasilja i poštravanja sankcija za krivčna dela protiv polnih sloboda.

Nova krivična dela biće proganjanje, polno uzmemiravanje i sankcionisanje prinudnih brakova, dok se povećava minimalna kazna za silovanje i za obljubu nad nemoćnim licem. Minimalna kazna za ova dela će ubuduće biti od pet godina zatvora dok maksimuim ostaje 12 godina zatvora.

Vlada je takođe usvojila i Predlog novog zakona o organizacij i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog krimnala i korupcije, koji predviđa i mofgućnost osnivanja "udarnih timova" pod rukovodstvom tužioca koji će se baviti posebno komplikovanim finansijskim istragama.

Tim zakonom biće regulisano i pitanje rada finansijskih forenzičara koji će biti zaduženi da pomažu tužiocima u istragama finansijskog kriminala.

Ilić je napomenuo da će se pred poslanicima zajedno naći zakon koji definiše šta je to korupcija u našoj zemlji, kao i zakon o posebnoj organizaciji koja treba da unapredi rad državnih organa.

"Zakoni će omogućiti da imamo apsolutnu specijalizaciju drzavnih organa za borbu protiv korupcije, da imamo unapređenju saradnju između državnih organa, da nam krivični postupak za korupciju bude brz, efikasan i da javni tužioci podnose kvalitetne optužnice sudu koje su lako odranjive", naglasio je Ilić.

Treći zakon koji je prošao Vladu, jesu izmene i dopune Zakona kojim se reguliše oduzimanje imovine stečene krivičnim delom u skladu sa evropskim standardima.

"Ovo je veliki i moćan antikoruptivni set zakona koji predstavlja ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, kao i jačanje naših represivnih insitucija u borbi protiv organizovanog kriminala.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Pornhabu drastično opao broj pregleda tokom Svetskog prvenstva

Pornhab je ponovo odlučio da podeli neke informacije o svojim korisnicima, a ovaj put se…

Premaz od maslina i sardina

Sastojci (za 6 osoba) 200 g crnih maslina 100 g sardina 200 g kozjeg sira (ko ne voli,…

"Luk Beson me je silovao u hotelu, plašila sam se da ću da umrem"

Van Roj je u intervjuu za kanal BFM rekla da se sve dogodilo 18. maja u hotelskoj sobi u…

VIDEO: Pijanista svirao slepoj slonici

Britanski pijanista Pol Barton izvodio je muzičku numeru za slepu slonicu koja nije mogla…

LJUTA PAPRIČICA ČUVA VAŠE ZDRAVLJE: Leči čak 10 bolesti

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su…

"Igra prestola" ima najviše nominacija za nagradu Emi

Televizijska serija kablovske kuće HBO "Igra prestola" sa 22 nominacije vodi u broju…
 
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!