Tuesday, June 19, 2018

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će do Nove godine preko konkursa biti zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara.

"Vodiće se računa da to bude najkvalitetniji kadar, oni koji su dugo volontirali", rekao je Lončar nakon obilaska Centra za gama nož i podsetio da je u poslednje dve godine zaposleno više od 1.200 lekara, oko 3.000 zdravstvenih radnika uopšte i odobreno oko 4.000 specijalizacija.

Kako kaže, mora se napraviti strategija za narednih deset godina kako se Srbiji ne bi desilo da ostane bez lekara specijalista.

Načelnica Centra za gama nož dr Danica Grujičić rekla je da se poslednjih nekoliko godina u Kliničkom centru i Klinici za neurologiju lekari isključivo primaju preko konkusra, što ranije nije bila praksa, ali da joj je žao što svršeni studenti medicine moraju da volontiraju po godinu ili dve dana.

"Mora da se menja primarna zdravstvena zaštita. Sa dobrom organizacijom, našlo bi se mnogo više mesta za lekare i medicinske sestre", naglasila je Grujicić.

Ona je dodala da plate u zdravstvu jesu male ali da je činjenica da se u poslednjih nekoliko godina situacija promenila na bolje.

Ministar Lončar je najavio da će do kraja godine biti rešen problem domova zdravlja i apoteka kojima su, zbog dugovanja, blokirani računi, a da će dugove morati da izmire lokalne samouprave.

"Mi rešavamo taj problem, ali moram da podsetim da su domovi zdravlja u nadležnosti lokalnih samouprava", rekao je Lončar .

On je dodao da su napravljeni timovi u kojima su predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, finansija, privrede i zdravlja, te da do Nove godine problem mora biti reše.

Kako kaže, domovi zdravlja i apoteke kojima su blokirani računi dobili su da popune upitnike zašto su se našli u takvoj situaciji.

"Dugovanja će morati da izmire lokalne samouprave, jer su oni birali direktore tih ustanova, kao i nadzorni i upravni odbor. Trebalo je da ih kontrolišu, da ne dođe do dugovanja", naglasio je Lončar.

On je pojasnio da su Fond i Ministarstvo davali novac za funkcionisanje tih zdravstvenih ustanova, ali da novac nije trošen namenski, te će zbog lokalne samouprave morati da reprogramiraju dug.

"Mislim da će apoteke ići u jedan vid partnerstva sa profesiobnalnim menadžmentom. Dug neće preći u javni dug, jer koju bismo mi poruku poslali ostalim zdravstvenim ustanovama?", rekao je Lončar.

On je dodao da ni Nemačka ne bi mogla da plati takav "javašluk", već bi propala.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Do Nove godine posao za 200 do 300 zdravstvenih radnika

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!