Wednesday, June 20, 2018

Novi ministri u Vladi Srbije imaju rok do 12. septembra da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu izveštaj o svojoj imovini i prihodima u elektronskoj formi, kažu u toj Agenciji.

Kako je rečeno Tanjugu, rok za podnošenje Izveštaja po stupanju na javnu funkciju je 30 dana od dana izbora, a kako su ministri izabrani 11. avgusta rok za podnošenje Izveštaja u elektronskoj formi ističe 12. septembra.

U Agenciji preciziraju da se, s obzirom da poslednji dan roka pada u subotu 10. septembra, on prebacuje na prvi radni dan što je 12. septembar.

Iz Agencije navode i da je, nakon dobijanja programski generisane šifre kojom se potvrđuje elektronska registracija Izveštaja, funkcioner obavezan da odmah, a najkasnije u roku od osam dana dostavi Agenciji Izveštaj u štampanoj formi, neposredno ili preporučenom poštanskom pošiljkom. 

Kako se navodi, rok za podnošenje Izveštaja u štampanoj formi ističe 20. septembra.

Inače, u Agenciji podsećaju da su obaveze novih ministara propisane odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U Agenciji kažu i da su istog dana kada je izabrana nova Vlada Srbije, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, svim članovima dostavili publikaciju - Vodič za funkcionere, u kojoj su pobrojane sve obaveze koje funkcioner ima po Zakonu o Agenciji.

Podsećaju da je Zakonom o Agenciji propisano da je funkcioner dužan da im u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese izveštaj o imovini i prihodima.

Kako se navodi, funkcioner je dužan da Agenciji u tom roku podnese izveštaj o pravu korišćenja stana za službene potrebe i o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu na dan izbora, postavljenja ili imenovanja.

Svi ministri koji su ponovo postavljeni na istu javnu funkciju ukoliko nisu imali promena u imovini i prihodima u periodu obavljanja javne funkcije u odnosu na prethodni Izveštaj, Agenciji treba da dostave svojeručno potpisan dopis u kome će navesti naziv javne funkcije, datum prestanka i datum ponovnog postavljenja, uz napomenu da nisu imali promene u imovini i prihodima u odnosu na poslednji podnet Izveštaj.

Ukoliko su reizabrani ministri imali promena u imovini i prihodima u periodu obavljanja javne funkcije u odnosu na prethodni Izveštaj, dužni su da Agenciji podnesu novi Izveštaj, u skladu sa Zakonom o Agenciji i Pravilnikom o registru funkacionera i registru imovine.

Srbija je 11. avgusta dobila novu vladu sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Ministrima rok za predaju izveštaja 12. septembar

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!