Monday, June 18, 2018

BEOGRAD - Prvi potpredsednik nove vlade i ministar spoljne politike biće Ivica Dačić, a potpredsednici će biti Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Rasim Ljajić, koji ostaju i svojim prethodim resorima.

Ministar finansija ostaje Dušan Vujović, ministrar privrede biće Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović, u ministarstvu rudarstva i energetike ostaje Aleksandar Antić, dok će ministarka pravde biti Nela Kuburović. 

Na čelu resora državne uprave biće Ana Brnabić, odbrane Zoran Đorđević, u prosveti  će ministar biti Mladen Šarčević, u zdravstvu ostaje Zlatibor Lončar, u ministarstvu za rad ostaje Aleksandar Vulin, a u sportu Vanja Udovičih.

Ministar kulture in informisanja biće Vladan Vukosavljević, a tri su minhistra bez portfelja - Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanovici i Milan Krkobabić. 

 

Ukoliko je parlament izglasa, buduća Vlada Srbije izgledaće ovako:

 • premijer Aleksandar Vučić
 • prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
 • potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović
 • potpredsednica i ministarka građevine, saobraćaja iinfrastrukture Zorana Mihajlović
 • potpredsednik i ministar trgovine, turizma itelekomunikacija Rasim Ljajić
 • ministar finansija Dušan Vujović
 • ministar privrede Goran Knežević
 • ministar poljoprivrede i zaštita životne sredine Branislav Nedimović
 • ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
 • ministarka pravde Nela Kuburović
 • ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić
 • ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević
 • ministar zdravlja Zlatibor Lončar
 • ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin
 • ministar omladine i sporta Vanja Udovičić
 • ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević
 • ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Đukić-Dejanović
 •  Milan Krkobabić

 

Ko su nova lica u budućoj vladi?

U kabinetu Vlade Srbije, u odnosu na prethodni saziv, biće osam novih ministara:

Goran Knežević

Kandidat za ministra privrede Goran Knežević je rođen 1957. godine u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radio je u Kombinatu "Servo Mihalj" od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj - Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata. Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.

Takođe, obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a.

Član je Predsedništva SNS, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece.

Vladimir Vukosavljević 

Za ministra kulture i informisanja predložen je Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević je 2013. godine imenovan na funkciju sekretara za kulturu Grada Beograda.

Rođen u Beogradu 1962. godine, gde je učio u XI gimnaziji i diplomirao na Pravnom fakultetu, a pohađao je i poslediplomske studije "Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini".

Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću.

Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

Pisao je tekstove za "Pravnik", "Student" i NIN, govori engleski i francuski jezik, za koji je u gimnaziji dobio nagardu Francuske alijanse na evropskom konkursu za najbolji sastav na francuskom jeziku, i koji je učio u Parizu i Dižonu, a služi se i nemačkim jezikom (bio stipendista Gete instituta u Beogradu). 

Ana Brnabić 

Ana Brnabić predložena je za novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a do sada je bila predsednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 

Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI).

Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.

U 2013.  je dobila priznanje „Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština, i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Branislav Nedimović 

Kandidat za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je rođen 1977. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomiorao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu. 

Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine. 

Član je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Mladen Šarčević

Kandidat za novog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković". Gimnaziju "Ruđer Bošković" osnovao je 2003. godine, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu "Ruđer Bošković", čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast "Zaštita životne sredine" na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

Nela Kuburović

Kandidatkinja za ministra pravde je Nela Kuburović, dosadašnja pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.

Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca.

U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VŠ kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji VŠ. 

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u u avgustu 2014. godine imenovana je za člana Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sednica SEPEŽ-a.

Član je radnih grupa Ministarstva pravde za izradu nacrta zakona i podzakonskih akata kao što su Zakon o izvršenju i obezbedenju, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o Pravosudnoj akademiji, Zakon o javnom beležništvu, Zakona o sudijama, Zakona o javnom tužilaštvu i drugim.

Kuburović je bila i član zajedničkog stručnog tima Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde koji je pronašao rešenja za prevazilaženje spornih pitanja povodom Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, nakon čeka su advokati prekinuli više mesečnu obustavu rada.

Zbog ucestvovanja u izradi Nacrta Zakona o izvršenju i obezbedenju, Kuburović je 2016. godine dobila priznanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALEDA) za doprinos reformama i sprovodenju zakona u Srbiji u toku 2015. godini.

Rođena je u Sarajevu 1982, a osnovnu školu Milan Rakić je završila u Beogradu, a potom i X beogradsku gimnaziju.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila poslediplomske studije na smeru za privredno pravo.

Pravosudni ispit je položila u julu 2008. godine, a javnobeležnički ispit u junu 2014. godine. 

Slavica Đukić Dejanović

Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine. 

Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata. 

Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008 godine do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije.

Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.

Danas je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

Milan Krkobabić

Kandidat za ministra bez portfelja je Milan Krkobabić, jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije - PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine.

Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije. 

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP ''Pošta Srbije'' Beograd.

Krkobabić je 2008, 2012 i 2014 biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.

Oženjen je i ima dva sina.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Ko ulazi u Vladu, a ko se seli iz Nemanjine 11?

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!