Thursday, March 22, 2018

BEOGRAD - Srbiji mogu da se otvore poglavlja 23 i 24, ali sa ovim službama bezbednosti u Srbiji nikada neće biti uspostavljena vladavina prava, izjavio je danas nekadašnji šef diplomatije SCG Vuk Drašković.

Drašković je, u intervjuu Tanjugu povodom najave otvaranja pregovaračkog poglavlja 23 i 24 za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, rekao da se naša država formalno nalazi na putu evropskih integracija, ali da to čini "kao u eseju Černiševskog - korak napred, dva koraka nazad".

Kako je objasnio taj "korak raka" biće sve dok se nove evropska politika Srbije u potpunosti, bezrezervno i bezuslovno ne ogradi i distancira od politike užasa, smrti i zločina vođene u poslednjoj deceniji 20. veka i da je ne pravda relativizovanjem i isticanjem zločina koje su drugi počinili prema Srbima.

"Srbija može da se izvuče iz jame poraza i sramote zbog svih zločina koji su počinjeni u njeno ime, samo ako se ugleda na Nemačku. Nemci nikada ne propuštaju priliku da kleknu i pognu glave i u Aušvicu, Mauthauzeniu i Treblinci i nikada ih nećete čuti da su to bili samo zločini Adolfa Hitlera, niti da to pravdaju zločinima koje su saveznici počinili nad Nemcima u tom ratu. Oni to priznaju za nacionalni greh i sramotu", rekao je Drašković.

Zašto se to ne događa, Drašković ključni razlog vidi u tome što je država u raljama nereformisanih, antizapadnih i antidemokratskih službi bezbednosti.

"Verujem da bi najveća nemačka investicija bila da nam pomognu u osnivanju centra za tajne dosijee, da se oni ovde otvore, po modelu kao što je to učinjeno sa dosijeima Štazija posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke. To bi bila najveća pomoć Srbiji da ozdravi, jer te službe drže kao taoce svakoga u Srbiji, i jače su od svake vlasti", rekao je Drašković.

Kada je reč o nedavnom hrvatskom blokiranju poglavlja i najavama sličnih aktivnosti u budućnosti, Drašković je ocenio da dijalog dve države može da se popravi, ne ispraznim deklaracijama, već odnosom prema prošlosti koji bi počivao na tome da prvo pokažeš na balvan u svom oku.

"U svim zločinima ruke su nam do rukava, i nama i Hrvatima i Bošnjacima, s tim što je odgovornost Srba i Srbije za Jugoslaviju bila najveća. Moralo se učiniti sve, pristati na sve moguće kompromise i prividna poniženja, da bi se sačuvala Jugoslavija i izbegao rat, da bi se sačuvala država u čije smo stvaranje najviše uložili i koja je nas najvše koštala", smatra Drašković.

Govoreći o preprekama i u poglavlju 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) u kojem će Srpska spoljna politika morati da se uskladi sa evropskom, a time i da, ukoliko ostane takav stav EU, uvede sankcije Ruskoj Federaciji, Draškovć je poručio da treba nastupiti ofanzivno.

Prema njegovim rečima treba napustiti teren zaklinjanja da nećemo uvesti sankcije Rusiji.

"Ima ko da nas čuje i u Parizu i u Berlinu i u Moskvi i zato treba da pokrenemo inicijativu i damo argumente da je došao trenutak koji neminovno zahteva ukidanje ruskih sankcija Evropi, i evropskih Rusiji. Moramo da se borimo za to", zaključio je Drašković.

Komentari  

0 #1 penzioner-1 20-07-2016 11:07
Bradati manijace,kako mozes uporediti Srbe sa fasistima iz drugog Svetskog rata. Ko te napravi takvoga,unistio si ovaj Narod i jos imas petlje da blebeces. Sticice te kazna,ubrzo.
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd