LDP: Dosta je bilo laži i podmetanja

Izvor Tanjug jul 07, 2016

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija još jednom je danas upozorava pokret „Dosta je bilo“ da prekine sa "lažima i podmetanjima koje koristi u cilju diskreditacije rada predsednika Skupštine opštine Vračar Mihaila Grupkovića", optužujući ga da krši pojedine propise u cilju vršenja vlasti na nezakonit način.

"Imamo razumevanje za neznanje, ali ovo već postaje teror laži i neznanja u jednom", navodi LDP u saopštenju. 

LDP smatra da poslednja optužba koju je izneo pokret „Dosta je bilo“ "zajedno za lutajućim krilom Demokratske stranke", povlači za sobom pravnu lekciju koju će, kako navodi, ''pružiti neznalicama, koje sada već zajedno predstavljaju Saša Radulović i odmetnuti deo Demokratske stranke sa Vračara". 

U saopštenju koje je, kako ocenjuje LDP, napisano stilom politčke nekulture, koju po toj stranci pokret Saše Radulovića već duže vreme zastupa, kaže se da je Grupković doneo protivpravnu odluku koja za sobom povlači konsekvence, time što je omogućio sekretaru Skupštine da u isto vreme bude i član Opstinške izborne komisije, 

"Poštovani instant pravnici iz Pokreta, obaveštavamo vas da Mihailo Grupković kao predsednik Skupstine ne može poslati nikakvu odluku Agenciji za borbu protiv korupcije, već samo dati svoje mišljenje, tačnije dostaviti ga Agenciji" navodi LDP.

LDP objašnjava da shodno članu 2. Poslovnika Skupštine gradske opštine Vračar, Skupštinu predstavlja predsednik/predsednica Skupštine.

Član 95. Poslovnika, kojim se uređuje donošenje akata od strane Skupštine, precizira da Skupština donosi odluke, programe, rešenja, poslovnik, zaključke i preporuke, druge akte u skladu sa zakonom, Statutom gradske opštine Vračar i ovim poslovnikom i daje autentična tumačenja akata koja donosi, dodaje se u saopštenju.

"To znači da ovaj Poslovnik nije dao Skupštini ovlašćenje da daje mišljenje o sukobu javnih funkcija, što je i u saglasnosti sa članom 32. Zakona o lokalnoj samoupravi, a i samim Statututom opštine"

Član 28. stav 4. Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije definiše da je funkcioner koji je izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju i koji namerava da više funkcija vrši istovremeno, dužan da u roku od tri dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja zatraži saglasnost Agencije, podseća LDP.

Uz zahtev, funkcioner dostavlja i pribavljeno pozitivno mišljenje organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, a funkcioner koji je izabran na javnu funkciju neposredno od građana dostavlja pozitivno mišljenje nadležnog radnog tela organa u kome je funkcioner, dodaje se u saopštenju.

Nadalje, ukazuje LDP, Zakon precizira da je Agencija dužna da odluči po potpunom i urednom zahtevu u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, što znači da je u ovom konkretnom slučaju samo podnet uredan zahtev Agenciji, što predstavlja tek neophodan uslov da bi Agencija uopšte odlučivala o zahtevu i nikako ne znači da će funkcioner i dobiti traženu saglasnost.

Po prijemu zahteva, utvrđuje se da li je zahtev blagovremen, uredan i potpun. „Ukoliko se utvrdi da zahtev nije uredan, Agencija dopisom poziva funkcionera da u ostavljenom roku uredi podneti zahtev.“ Tek ukoliko funkcioner ne uredi podneti zahtev, zaključkom se odbacuje zahtev kao neuredan. 

"U slučaju da uz zahtev nije dostavljeno pozitivno mišljenje organa koji je funkcionera izabrao, postavio ili imenovao na prvu javnu funkciju, odnosno nadležnog radnog tela organa u kome je funkcioner kada je u pitanju funkcioner koji je izabran na javnu funkciju neposredno od građana, ili zahtev sadrži neke formalne nedostatke 'Agencija dopisom poziva funkcionera da u roku od 15 dana od dana prijema tog dopisa dostavi pozitivno mišljenje nadležnog organa, odnosno radnog tela, ili da ukloni formalni nedostatak."'

"Tek u slučaju nepostupanja u ostavljenom roku, takav zahtev se odbacuje, što znači da je u potpunosti neutemeljen navod da je „gospodinu Lukiću po sili zakona prestala funkcija sekretara", zaključuje LDP uz ocenu da kvalifikacije iznete u pamfletu tzv. „obaveštenju“ o tzv. „prekoračenju granica ovlašćenja i falsifikovanja odluke Skupštine GO Vračar“, ne zavređuju dalji pravnički komentar.

"Obaveštavamo još jednom pravnički tim pokreta 'Dosta je bilo' da opštinske komisije ne mogu ni donositi nikakve odluke, već isključivo predloge, rešenja, zaključke, pa vas upućujemo da pročitate Odluku o organizaciji, sastavu i nadležnostima stalnih radnih tela Skupštine gradske opštine Vračar (pogledati član 4.), zaključuje LDP i podvlači da je  apsolutna laž da je Mihailo Grupković bilo šta falsifikovao u svom dosadašnjem radu.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Upoznajte najlepšu albansku voditeljku Luanu

Luana Vjolca je albanska TV voditeljka rođena 1990. godine u Tirani. A post shared by…

VIDEO: Pijanista svirao slepoj slonici

Britanski pijanista Pol Barton izvodio je muzičku numeru za slepu slonicu koja nije mogla…

Ovako izgleda plaža gde je ležaljka 500 evra | VIDEO

U najpoznatijem baru Namos, koji se nalazi na plaži Psarou na ostrvu Mikonos, ležaljka…

Žene koje imaju NEZABORAVAN SEKS uvek rade ove stvari

Postoje žene koje su pune seksualnog samopouzdanja i koje, kada je to u pitanju, ništa ne…

Naučnici veruju da su otkrili najstariju boju na svetu

Istraživači su otkrili pigmente, koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija,…

Pre nego što krenete u spavaću sobu setite se da muškarac koji vas tamo čeka želi da uživa u vama i vašem telu

Pre nego što krenete u spavaću sobu setite se da muškarac koji vas tamo čeka želi da…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd