Sunday, June 17, 2018

Beogradski odbor Demokratske stranke saopštio je da je prikupio je 25.000 potpisa za smenu gradonačelnika Siniše Malog zbog rušenja objekata u Savamali u izbornoj noći.

DS navodi da će nastaviti prikupljanje potpisa, jer smatra da ne postoji namera da oni koji su krivi za rušenje snose odgovornost.
 
"Siniša Mali je nedeljama obmanjivao javnost izjavama da grad Beograd i niko iz grada nema nikakve veze sa rušenjem u Savamali, iako je od samog početka bilo jasno da je on jedini kome je to bilo u interesu, kao i da se to nije moglo desiti bez saglasnosti gradonačelnika i gradske vlasti. Na kraju je i sam premijer (Aleksandar Vučić) potvrdio ono što su svi znali‎, i 'vrh gradske vlasti' direktno optužio za ovaj skandalozni događaj", navodi se u izjavi odbornika DS u Skupštini Beograda Zorana Alimića.
 
Oko 30 osoba sa fantomkama na glavama bagerima je porušilo nekoliko objekata u beogradskoj četvrti Savamala u noći između 24. i 25. aprila. Maskirane osobe su maltretirale građane koji su se tu zatekli, oduzimali im mobilne telefone, vezivali ih i pretili im. Građani su pozivali policiju, ali su ih službenici upućivali na Komunalnu policiju, koja je rekla da slučaj nije u njenoj nadležnosti, te niko iz policije nije reagovao.
 
Zaštitnik građana Saša Janković objavio je izveštaj o postupanju policije u izbornoj noći, u kojem navodi da je službenicima iz vrha policije bilo naređeno da ne reaguju.
 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu da su samo "kompletni idioti" mogli da ruše nelegalne objekte tokom noći, a dva meseca kasnije je izjavio da su odgovorni za rušenje ljudi u vrhu gradske vlasti u Beogradu.
 
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" do sada je održala četiri protesta kojima je prisustvovalo i po 20.000 ljudi, tražeći smenjivanje gradonačelnika Beograda Siniše Malog i vrha Policije, Komunalne policije, kao i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

 EXPRES - Za smenu Malog 25.000 potpisa zbog rušenja objekata u Savamali

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd