Završen današnji krug konsultacija o vladi

Izvor Tanjug Jun 07, 2016

BEOGRAD - Razgovorom sa predstavnicima Pokreta Dveri kandidat za predsednika vlade Aleksandar Vučić završio je nešto pre 19.00 sati današnji krug konsultacija o vladi.

Lider napređaka počeo je konsultacije o vladi u 14.00 sati, a tokom dana je razgovarao sa predstavnicima koalicije SPS-JS, SRS, pokreta Dosta je bilo, LDP i LSV, kao i Pokretom Dveri.

Za sutra su zakazane konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista koje su ušle u parlament.

Obradović: Dveri ce biti zestoka i konstruktivna opozicija

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da taj pokret neće biti deo nove vlade, već da će biti "žestoka, ali konstruktivna opozicija".

On je posle konsultacija sa mandatarom Aleksandrom Vučićem rekao i da mu je predao deset tačaka za budućnost Srbije, koje predstavljaju, kako je rekao, ono na čemu će Dveri insistirati u radu.

On je pozdravio praksu koja je danas zapoceta pozivom mandatara na razgovor, jer je to, kako je dodao, izuzetno korisno za političku stabilnost i spuštanje tenzija.

Obradović je rekao da je ključna tačka politike Dveri porodična politika, ističući da je mandataru preneo stav da je potrebno ministarstvo za brigu o porodici i da borba protiv bele kuge bude prioritret broj jedan.

Dodao je da se Dveri zalažu za politiku povećanja nataliteta, zaštitu prezaduženih porodica, razvoj poljoprivrede...

"Ko god sprovede te mere, imaće našu podršku", rekao je Obradović nakon konsultacija sa Vučićem.

Jovanović: Najefikasnija podrška svakome ko hoće u Evropu

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ali da zbog toga ne mora da bude u vladi.

"Ako me pitate da li sam bliži ulasku u vladu, krajnje vam iskreno kažem da je u ovom trenutku obaveza LDP da i predsedniku vlade koji se bira i vladajućoj koaliciji kaže da ćemo biti najefikasnija podrška svakome ko hoće da ojača evropsku politiku u zemlji, ko hoće da reši problem Srbije sa Kosovom, BiH, Hrvatskom, ko će napraviti razliku između odnosa sa Evropom i Rusijom u korist EU, imati snagu da prevaziđe podele u društvu", rekao je Jovanović nakon razgovora sa kandidatom sa predsednika vlade Aleksandrom Vučićem.

Za to, kako je istakao, ne mora da bude u vladi i uslov za tu podršku nije guranje LDP u vladu. 

Jovanović je rekao da je Vučiću preneo da misli da nije trenutak da Srbija sedi na dve stolice, te da se on lično opredeljuje za Srbiju u Evropi, što ne mora da ugrozi odnose sa Rusijom.

Upitan postoji li stolica u vladi za njega, Jovanović je rekao da njegova uloga u ovom trenutku drugačija, a to je da radi na konsolidovanju opozicije i jačanju stranke koja bi već na narednim izborima mogla da bude solidna konkurencija napredanjacima.

Lider LDP je istakao i da nikada nije bio opozicija Srbiji.

Jovanović je rekao i da Vučić razume sve njegove motive koji trenutno stoji između LDP i ulaska u vladi, ali i da savršeno razume da će moći uvek da računa na njega i LDP u svakom trenutku kada je ugroženo ono što je toj stranci na prvom mestu - EU, region, demokratska, slobodna i tolerantna Srbija.

Lider LDP je rekao da je na sastanku dogovoreno da još jednom razgovaraju.

Jovanović je rekao da, što se tiče odnosa LDP prema vladi, on nije definisan i da očekuje od Vučića da završi konsultacije, izađe sa svojom vladom, a da je prioritet LDP konsolidovanje građanske scene, izgradnja stranke koja će biti konkurentna SNS i koja će biti sposobna da uradi onaj posao koji SNS nije u stanju, a koji je izostao zbog nemoći opozicionih stranaka, pre svega, pored LDP i njene koalicije, na DS.

Jovanović je naveo da buduća vlada mora biti bolja od svih prethodnih, zbog ozbiljnih problama sa kojima se zemlja suočava i zato što, kako je rekao, nemamo prava na još jednu grešku.

"Nikada neću biti opozicija svojoj zemlji i ponašaću se kao i do sada. Rekao sam Vučiću da se mora jacati evropska orijentacija, da nam je potrebna efikasnija regionalna politika, da moramo pronaći snagu za prevazilaženje podela u društvu i politiku vlasti koja neće starati nove probleme, a paradigma za to je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici i dešavanja u izbornoj noći", naveo je Jovanović.

Lider LDP očekuje da to mora biti u najkraćem roku biti rešeno, a dodao je da je Vučić pokazao ne samo razumevanje, već i rešenost da se razreši slučaj rušenja objekata, pa je u razgovoru garantovao da će u najkraćem roku izaći sa činjenicama i da će odgovorni biti sankcionisani.

"Što se tiče naših odnosa, on nije definisan, očekujemo da Vučić završi sa konsultacijama, a da onda izađe sa svojom vladom.

Prioritet naš je konsolidovane građanske scene, partija koja će biti konkurentna SNS. 

Čanak: LSV neće u vladu, novi razgovori za sedam do 10 dana

Predsednik LVS Nenad Čanak izjavio je da LSV neće ulaziti u vladu, da je došao da čuje šta mandatar Aleksandar Vučić ima da kaže o budućnosti zemlje, te da o konkretnim stvarima i sastavu republičke i pokrajinske vlade nije bilo reči, što ostaje za sledeće konsultacije - "za sedam do 10 dana."

"Dobili smo jednu optimističku sliku privrednog razvoja i ako se upola ostvari bilo bi dobro", rekao je Čanak novinarima nakon zajedničkog sastanka koji su on i lider LDP-a imali sa mandatarom.

Čanak je istakao da je glavno pitanje na mandataru da smisli koji je najbolji način da realizuje ono što im je predočio na sastanku.

Kako je rekao, osnovni principi i vrednosni sistem su vrlo bliski i na njima se može formirati saradnja.

On je dodao da je evidentno da je "balkansko bure baruta" ponovo u žiži pažnje međunarodne pažnje.

"Obaveza svakog odgovornog je da uradi sve što je moguće na stabilizaciji društva, jer nam novi požari u Srbiji ne trebaju i oko toga smo postigli saglasnost", rekao je Čanak i dodao da se o svemu mora razgovarati parlamentarnim putem, uz potpunu transparentnost.

Radulović tražio da ga obezbeđenje zaštiti od "blatoida"

Konsultacije Aleksandra Vučića sa predstavnicima pokreta "Dosta je bilo" trajale su svega 10-tak minuta, a lider tog pokreta Saša Radulović se nakon tog razgovora ponovo obračunavao sa medijima.

Radulović ni ovog puta nije želeo da odgovara na pitanja novinara televizija Pinka i Studio B, nazivajući ih delom propagandnog tima Vučića.

Pošto su novinari te dve medijske kuće bili uporni da mu postave pitanja u vezi sa izborom sedmog potpredsednika Skupštine i sa tužbom koju je podneo protiv Vučića, Radulović se obraćao drugim medijima, pitajući da li ima još novinara koji bi mu postavili pitanje, ali i pozivajući u jednom momentu i obezbeđenje da reaguje.

Nakon sastanka on je kratko rekao da je Vučić ukratko ispričao kako Srbija napreduje, kako mu je teško da sastavi vladu, a govorio je i o vladavini prava.

Radulović je naveo da je pokušao da Vučiću uruči tužbu koju je podneo pre dve godine protiv njega, a da je Vučić, kako tvdi, odmah krenuo da vređa, nazivajući ga lopovom i lažovom.

Dodao je da su predstavnici pokreta Vučiću uručili knjigu njihovog potpredsednika Dušana Pavlovića "Mašina za rasipanje para", jer, kako je naveo, govori o tome šta je problem u Srbiji, a nakon toga su izložili i svoj program od 20 tačaka.

Radulović je naveo i da je kandidatu za premijera preneo da je sve što puštaju "blatoidi" laž, podsetivši da je o svemu tome sa njim razgovarao i kada je postajao ministar, a na pitanja novinara da li je imao koristi od stečaja preduzeća u kojima je bio stečajni upravnik, rekao je da nikada njegova porodica nije uzela ni dinar ni od koga i da je ponosan na sve što je radio u tim preduzećima. 

Šešelj: Kao da smo prvi put pričali

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je da je mandataru za sastav nove vlade Aleksandru Vučiću preneo da neće biti deo buduće vlade.

Šešelj je novinarima u parlamentu rekao da je odmah na početku razgovora Vučiću saopštio da je SRS spremna na saradnju i koalicioni sporazum pod uslovom da on i njegova vlada napuste politiku učlanjenja u EU i preorjentišu se na integraciju sa Rusijom.

"Za sve bi se moglo naći rešenje ako odustane od EU i na tome sam insistirao. To je među nama provalija koja se ne može prevazići bez promene vladine politike", preneo je Šešelj, primetivši da je Vučić takvim stavom, prema njegovim rečima, bio razočaran.

Sa Vučićem je, kako je naveo, razgovarao o raznim temama, uglavnom ekonomskim, a mandatar mu je, dodao je, izložio suštinu ekonomske politike buduće vlade o kojoj će se Šešelj izjasniti nakon podnošenja ekspozea u skupštini. 

Upitan kako je doživeo susret sa Vučićem nakon osam godina, Šešelj je rekao da je izgledalo kao da se prvi put sreću i upoznaju.

Šešelj je kazao i da na sastanku nije bilo reči o prošlosti.

Dačić: S Vučićem o programu vlade,ne o kadrovima i resorima

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas nakon razgovora sa kandidatom za predsednika vlade Aleksandrom Vučićem da je u najboljem interesu Srbije da se nastavi saradnja sa naprednjacima.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se na sastanku razgovaralo o konturama programa buduće vlade, ali ne i o kadrovima i resorima.

On je rekao da se na sastanku našalio i da je mandataru rekao da je danas crkveni praznik (Treće obretenje glave svetog Jovana Krstitelja), poznat po tome što se u ponoć zamišljaju želje čije se ostvarenje želi.

Rekao mu je da je njegova prva želja da Srbija uđe u EU 2020. godine, da mu je druga vezana za porodicu, a treća da se nastavi saradnja SPS-JS i SNS.

"Premijer se nasmejao, a videćemo kako dalje", rekao je Dačić, dodajući da je Vučić njemu i lideru JS Draganu Markoviću Palmi detaljnije izneo osnovne konture programa buduće vlade.

Razgovori sa SNS će, kako je dodao, ako Vučić smatra da saradnja treba da bude nastavljena, biti nastavljeni.

"Mi smo spremni da je nastavimo, jer smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, spremni smo za to", rekao je Dačić.

Dodao je da sve to podrazumeva međusobno poštovanje podršku i funkcionisanje kao jedan tim.

"Razgovarali smo o potencijalnoj saradnji. Ja sam ponovio stav naše koalicije da smo mi razmtrali na našim stranačkim organima osnove programa buduće vlade, da smo to podržali i da ćemo dati i svoje predloge o temama koje se tiču profila naših stranaka koje su levičaraske, a to su pitanja socijalne pravde, evropskih standarda...", rekao je Dačić.

On je rekao i da je u prethodne četiri godine urađeno mnogo toga, da se Srbije 2012. i 2016. godine ne mogu porediti, da je ostvaren istorijski korak napred u gotovo svim oblastima.

Istakao je da su ostvareni veliki rezultati u političkim odnosima, međunarodnom položaju, regionalnom miru i stabilnosti, ekonomskim reformama, te da se može reći da se Srbija, u odnosu na 2012. godinu, sada nalazi "iznad vode".

"Ubeđeni smo da u narednom periodu možemo da ostvarimo istorijske rezultate... Srbija je danas sama zaslužna za ono što će se desiti u narednom periodu i zato je važno da postoji politička stabilnost", rekao je Dačić.

I Marković je rekao da tema razgovora nisu bili resori, već budućnost Srbije, te da je za dolazak investitora potrebna stabilnost, a da će koalicija SPS-JS doprineti toj stabilnosti.

Očekuje se da će se Vučić po završetku sastanaka, oko 19 sati, obratiti medijima u parlamentu.

Vučić je u parlament stigao oko 13.30 časova gde su ga dočekale predsednica Maja Gojković i potpredsednica SNS i poslanica te stranke Marija Obradović.
Lider SNS će, kako je ranije navedeno u saopštenju te stranke, sa predstavnicima izbornih izabranih lista razgovarati o razvoju i napretku Srbije u budućnosti i predstaviti osnovne tačke programa nove vlade.
Demokratska stranka danas je saopštila da neće učestvovati u konsultacijama, navodeći da ne žele da učestvuju u vladi koju vodi SNS.

Predsednica DS S Sanda Rašković Ivić zahvalila je Vučiću na pozivu i poručila da bi dolazak delegacije te stranke bio bespredmetan, budući da su stavovi SNS i DS S potpuno suprotni.

Na konsultacije neće doći ni predstavnici SDS.

Vučić je ranije rekao da će razgovarati sa predstavnicima svih stranaka koje to žele, ali da to ne znači da će oni ući u vladu.
Nova vlada bi, prema njegovim najavama, trebalo da bude formirana do 16. juna.

 

KOMENTARI

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Kopriva čuva kosu

Kosa je simbol ženstvenosti i lepote širom sveta, ali na žalost, usled učestalog…

Sok od višanja melem protiv nesanice

Istraživanja pokazuju da su višnje melem protiv nesanice. Samo dve čaše soka od ovog…

Nova opcija protiv lažnih vesti na WhatsApp-u

WhatsApp je u borbi protiv lažnih informacija dodao funkciju zahvaljujući kojoj možete da…

LJUTA PAPRIČICA ČUVA VAŠE ZDRAVLJE: Leči čak 10 bolesti

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su…

Na dobrom putu da postane najmlađa MILIJARDERKA U ISTORIJI

Kajli Džener koja će u avgustu napuniti 21 godinu, detaljno je opisala kako je na njen…

Lekari upozoravaju: Novi trend za postizanje orgazma može biti veoma opasan

Kako pišu strani mediji, na internetu se prošitilo iskustvo žena koje su probale da…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!