Uvid u dokumentaciju policije i tužilaštva ne potvrđuje da su oni bili izvor podataka o silovanju i ubistvu maloletne A.S.

Izvor Tanjug Juli 25, 2016

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić sapštio je danas da posle sprovedenog nadzora u policiji i tužilaštvu u Zaječaru nema potvrda da su ti organi bili izvor podataka objavljenih u medijima povodom tragedije, silovanja i ubistva maloletne A.S. u Vratarnici.

"Poverenik, imajući u vidu fazu krivičnog postupka koji je u toku, u ovom trenutku neće javno objaviti zapisnik o sprovedenom nadzoru, ali može da konstatuje da uvid u službenu dokumentaciju u policiji i tužilaštvu, ne potvrđuje da su ti organi bili izvor podataka objavljenih u medijima", navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik je, kako se podseća, povodom tekstova objavljenih u više sredstava informisanja, a u vezi sa silovanjem i ubistvom maloletne A.S. i ubistvom D.S. iz Vratarnice, sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Postupak nadzora sproveden je u Centrali MUP-a u Beogradu, Policijskoj upravi u Zaječaru i Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, kojom prilikom su uzete izjave od postupajućih službenika policije i tužilaštva i izvršen uvid u kompletnu službenu dokumentaciju.

Prema utvrđenom stanju, u medijima objavljeni, najdelikatniji, izuzetno mučni navodi o do detalja "preciznim" izjavama okrivljenog o načinu izvršenja krivičnog dela, o načinu prikrivanja tela žrtve nakon izvršenja krivičnog dela, te o navodnoj sadržini obdukcionog nalaza ili psihijatrijskog veštačenja, nemaju osnov u službenoj dokumentaciji organa, odnosno od nje se razlikuju u veoma velikoj meri ili u potpunosti, navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik ukazuje da se imajući u vidu da se slične stvari u medijima  dešavaju često, to svakako zaslužuje pažnju i reakciju ne samo novinarskih asocijacija, već i drugih nadležnih državnih organa, daleko ozbiljnije od dosadašnje.

"Neodrživo je i neodgovorno miriti se sa mogućnošću da se ustavna odredba iz člana 51 koja jemči pravo na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, a medije obavezuje da to pravo poštuju, pretvara bukvalno u karikaturu", ocenjuje Šabić.

On napominje i da je dobro što u konkretnom slučaju akcija nadzora nije potvrdila "curenje" informacija iz nadležnih organa, ali svakako nije dovoljno za opštu ocenu. 

Poverenik konstatuje da organi vlasti koje su mediji u takvim prilikama direktno ili indirektno označavali kao "izvor" po pravilu na to ne reaguju i neistine ne demantuju i poziva ih da to, dokumentovano, čine. 

On ocenjuje  da je generalno, i u kontinuitetu, svakodnevno prisutno mnogo toga što izaziva sumnje o nedozvoljenom stavljanju na rasplaganje ličnih podataka građana od strane raznih državnih organa trećim licima. 

Poverenik još jednom upozorava da je zloupotreba tih podataka krivično delo i poziva nadležne, MUP i tužilaštvo, da u praksi prema izvršiocima tih krivičnih dela deluju neuporedivo intenzivnije nego dosad.

   Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je 13. jula postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane MUP-a Srbije povodom objavljivanja u više dnevnih listova podataka o ličnosti iz istrage silovanja i ubistva maloletne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara.

   U okolini Zaječara, u selu Vratarnica, 9. jula dogodio se stravičan zločin kada je trogodišnja devojčica silovana i zverski ubijena, a policija je uhapsila V.R. (1988).

KOMENTARI

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Žene koje imaju NEZABORAVAN SEKS uvek rade ove stvari

Postoje žene koje su pune seksualnog samopouzdanja i koje, kada je to u pitanju, ništa ne…

Ljubavnica otkrila gorku istinu: Ovako izgleda kada nekoj ženi ukradete muškarca

Jedna žena otkriva kako izgleda kada vam je suđeno da budete zajedno, ali je on, avaj,…

“Gde si ku..o”: Uhvatio ženu sa švalerom i sve snimio | VIDEO

Neimenovani čovek iz Bitolja, na jugu Makedonije, mesec dana je pratio svoju suprugu,…

Žene traže obrazovanog partnera

Dame do 30. godine života traže partnere istog ili višeg nivoa obrazovanja. Muškarci su…

Evo par saveta kako da napalite muškarca bez dodira

Možda ipak postoji neko nepisano pravilo kako napaliti dečka. Pokrenite ga mentalno i…

Ovo je polna bolest koja je uznemirila svet

Stručnjaci upozoravaju da bi ova polna bolest uskoro mogla da postane otporna na…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!