Građani Srbije skoro pola godine rade za državu

Izvor DANAS jun 29, 2018
Građani Srbije su do 6. juna radili za državu, a od tada do kraja godine radiće za sebe. Ovaj dan se zove Dan poreskih sloboda i dobija se kada se uporedi sve što kao društvo stvorimo u godini (BDP) i ono što država potroši, prenosi "Danas".

U Srbiji prema Fiskalnoj strategiji javna potrošnja u ovoj godini iznosiće oko 42 odsto BDP-a, pa je i Dan poreskih sloboda na 42 odsto godine. Po ovome recimo Srbija se nalazi u sličnoj poziciji kao Norveška. Međutim, ako se pogledaju evropske zemlje, manja poreska opterećenja imaju Rumunija, Bugarska, Litvanija, Irska, Poljska, Slovačka, Španija. 

 
S druge strane, veće poresko opterećenje imaju razvijene zemlje Belgija, Francuska, ostale skandinavske zemlje čiji dan poreskih sloboda pada u julu, a apsolutni lider je Luksemburg čiji građani rade do 28. septembra za državu. Ekonomista Ljubomir Madžar ukazuje na pravilnost da je procenat poreza u BDP-u veći što je razvijenija zemlja.
 
"Kao siromašna zemlja mi sebi ne možemo dozvoliti veliko poresko opterećenje. Kada se razvijemo onda ćemo moći i da imamo veću javnu potrošnju. Ona je sada previsoka za naš nivo razvoja i našu privredu. Mnogi se pozivaju na Švedsku kako ima velike poreze i socijalna davanja, ali kada je Švedska bila na našem nivou standarda, mnogo su više štedeli, više radili i imali manju državnu potrošnju", objašnjava Madžar.
 
Ono što je karakteristično za Srbiju je da su porezi "sakriveni" od građana, pa velika većina uvek podržava državne programe pošto ne vidi da ih oni plaćaju. 
 
Mihailo Gajić, programski direktor Libeka objašnjava da su najveći poreski prihodi države, takozvani indirektni porezi. Tako na primer građani dobijaju neto platu i ne znaju koliko još poslodavac plaća za poreze i doprinose. U Srbiji je taj poreski klin oko 63 odsto, odnosno 63 odsto prosečne plate uplaćuje se na ime poreza na dohodak i zdravstvenih i penzijskih doprinosa.
 
"Kada bi ljudi dobijali bruto platu, pa onda sami uplaćivali poreze i doprinose videli bi koliko ih košta država. Recimo samo za porez na dohodak od 10 odsto, na prosečnu mesečnu platu od oko 44.000 dinara plati se mesečno oko 4.500 dinara. Na godišnjem nivou to je skoro 54.000 dinara, više od jedne prosečne plate. Kada bi morali jednom godišnje da podnesu poresku prijavu i plate ovu sumu drugačije bi gledali na poreze", objašnjava Gajić za "Danas".
 
Slična situacija je i sa najizdašnijim porezom, PDV-om. Svaki dan u prodavnici platimo 10 ili 20 odsto poreza na ono što kupimo. To stoji na računu, ali kada bi sabrali sav plaćen PDV sa računa u jednoj godini dobili bi ogroman iznos. Zbog toga bi, navodi se, trebalo poreski sistem da se pomeri više ka direktnim porezima. 
 
Da ne bi priča o porezima ostala samo apstrakcija evo nekoliko poreskih opterećenja koja građani redovno plaćaju mada možda toga nisu ni svesni. Recimo, prosečna plata isplaćena u aprilu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosila 49.117 dinara. Radi se o neto plati. Bruto plata iznosila je 67.901 dinara. Ovih 18.784 dinara se odnosi na porez na dohodak i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje na teret zaposlenog. Na teret poslodavca pada još nešto više od 12.000 dinara. Tako se dolazi do toga da na neto platu od oko 49.000 dinara država uzme oko 31.000 dinara.
 
Značajan poreski prihod države su pored PDV-a koji je apsolutno najizdašniji državni prihod i akcize. Recimo na paklu cigareta koje koštaju 240 dinara država na ime akciza i PDV-a uzme 187 dinara. Poslednjih nedelja je posebno aktuelna cena benzina koja raste zahvaljujući rastu cene nafte u svetu, ali je i među najvišim u regionu zahvaljujući državnim zahvatanjima. Recimo u litru bezolovnog benzina koji na benzinskoj pumpi košta u proseku 153 dinara, državna zahvatanja kroz akcize, PDV i naknade iznosi 83,05 dinara.
 
Naravno pitanje da li su u nekoj državi porezi previsoki ili ne neodvojivo je od pitanja šta se za te poreze dobija od države. Ukoliko su usluge države kvalitetne i adekvatne ljudi, kao u Skandinaviji, neće se na njih žaliti iako su visoki. S druge strane, u zemljama u kojima država slabo ili nikako ne obavlja ni osnovne funkcije i nešto niži porezi su previsoki.
 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!