Želite traktor iz IPARD fonda? Ovo je rok

Izvor Tanjug januar 08, 2018
Pixabay Pixabay

Zahtevi za nabavku traktora iz IPARD sredstava mogu se podneti do 26. februara, a predviđeno je 555,76 miliona dinara, objavila je Uprava za agrarna plaćanja.

Ministarstvo poljoprivrede je 4. januara objavilo javni poziv za korišćenje IPARD sredstva namenjenih poljoprivrednicima za kupovinu traktora.

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.  Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).  Prihvatljive investicije i troškovi su nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, uredajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšti troškovi.  Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima od dva do 10 hektara prijavljenih površina pod zasadom, moći će da nabavi traktor snage do 60 kW. 

Jači traktor, do 80 kW, moći će da nabavi ako ima veće površine, između 10 i 50 ha. 

Traktor može biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima i treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima EU u toj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Srbije. 

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra. 

Ministarstvo je 25. decembra 2017. raspisalo prvi javi poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme. 

Zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se mogu podneti, takođe, do 26. februara. 

Tako je, posle osam godina, počela realizacija dugo ocekivanih predpristupnih sredstava EU - IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predvidena bespovratno za period do 2020. godine. 

Informacije u vezi sa raspisanim javnim pozivom mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede 011/2607960; 2607961, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/3020100; 3020101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
Our website is protected by DMC Firewall!