Monday, June 18, 2018

Privredna komora Srbije saopštila je da je u proteklih 12 meseci izdala je 912 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta po osnovu detašmana.

Ukupno je odobreno 45.637 meseci radova srpskih građevinaca

U detašmanskoj 2017/2018. godini odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika.  Prema podacima, nemačkog Biroa za rad, prosečna iskorišćenost kvote je 18 odsto viša nego godinu dana ranije.  Od juna 2017. godine iskorišćenost kvote kontinuirano premašuje 90 procenata.  Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru 2017. godine, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.  Povećanje iskorišćenosti kvote rezultat je velikog broja aktivnosti PKS na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća, ali i uvođenja elektronskih procedura za podnošenje zahteva za detašman. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije.  U detašmanskoj 2017/2018. godini (1. oktobar 2017. - 30. septembar 2018.) odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika.  Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, a registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih.  Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenulo postupak otvaranja predstavništva.  PKS, od 1. oktobra 2016. godine, na osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj. Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Srpski radnici sve brojniji u Nemačkoj

065 333 90 29

info@expres.rs

Our website is protected by DMC Firewall!