Thursday, June 21, 2018

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru verovatno trajati do marta sledeće godine, jer država verovatno neće biti spremna da pređe na savremeni metod zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara 2017.

Vujović je to rekao na konferenciji u Vladi, odgovarajući na pitanje kako zaposliti nedostajući kadar u jednom beogradskom vrtiću. On je najpre podsetio da je generalna odluka o zabrani zapošljavanja na snazi, ali i skrenuo pažnju da su postojali izuzeci na osnovu pojedinačnih situacija, što je komisija razmatrala.

"Očekuje se prelazak na savremeni metod, da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na osnovu strukturnog plana zapošljavanja po sektorima to rešava, ali nisam siguran da smo spremni da od 1. januara to stupi u dejstvo", rekao je on.

Vujović je rekao da, zbog tehničke vlade, neke stvari malo kasne, pa očekuje da odgovarajuće odluke vezano za zapošljavanje budu donete tek u martu 2017.

"Stari sistem će funkcionisati dok novi ne zaživi", poručio je.

Upitan kada će stupiti na snagu pravilnik o PDV-u, on je podsetio da je odlučeno da se njegova primena odloži, na 1.januar 2018. godine.

"Sagledali smo primedbe i potrebu da se menja zakon o PDV-u. Mnoge primedbe su opravdane, a ono što je prenošenje odredbi iz zakona će biti pregledano ponovo i usklađeno sa najboljom praksom u Evropi", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se zaposleni plaćaju na osnovu učinka, rekao je da Vlada želi da obezbedi da građani plaćaju samo ono što i dobijaju, te da u skladu s tim postoji plan racionalizacije javnog sektora, ujednačavanje plata, podizanje efikasnosti...

Cilj Vlade Srbije je manja i efikasnija državna uprava koja će pružati usluge evropskog i svetskog standarda. Kako do toga doći, nastavlja ministar, tek će biti jasno jer su u toku horizontalne i vertikalne analize.

"U nekim stvarima rešavamo tekuće probleme ali i pokušavamo da postavimo stvari na duži rok.

Vrativši se na fiskalne rezultate, on je rekao da uz tako dobre rezultate, Vlada ima pretpostavke da veći budžetski prostor iskoristi za jačanje poverenja građana u reforme.

"Kad smo pravili plan, dogovor je bio četiri odsto strukturnog prilagođavanja za tri godine. Dva odsto prve godine i po jedan odsto u naredne dve godine. Umesto toga, mi smo već sada, za manje od dve godine stigli na 3,89 odsto. Dakle, napredujemo mnogo brže nego što smo očekivali", ističe Vujović.

On je objasnio da to znači i trajne pretpostavke stabilnog budžeta na duži rok, a ujedno podseća da je buddzet u suficitu od 30 milijardi dinara.

"Prvobitni plan je bio minus od 160 milijardi, a teško da će on biti i 80 milijardi. To nećemo sigurno ostvariti do kraja godine čak i sa svim dugovima koje bi mogli da platimo", rekao je on i poručio da vlada ostvaruje ciljeve ranije, kvalitetnije i bolje.

"A time pravdamo povećanje penzija i plata i ove i prošle godine", rekao je on.

Ako se tako nastavi, objašnjava Vujović, Srbija će, nakon mnogo godina, konačno izaći iz "klasičnih reformi", a zatim se suočava sa hvatanjem koraka sa Evropom.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Our website is protected by DMC Firewall!