Tuesday, January 16, 2018
Loading...

BEOGRAD - Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je danas da je najviše nepravilnosti u 2015. godini utvrđeno u sprvođenju javnih nabavki, a vrednost nabavki koje nisu zakonski sprovedene je bila oko 8,4 milijardi dinara.

"Najviše neregularnosti je bilo kod javnih nabavki u lokalnim samoupravama", rekao je Sretenović novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za finansije koji je usvojio Izveštaj o radu DRI u 2015. godini.

Ta institucija je prvi put obuhvatila sve planirane subjekte revizije - 178 i utvrdila brojne nepravilnosti.

U javnim nabavkama koje su kontrolisane u 2015. vrednost zaključenih ugovora bez sprovedenih postupaka iznosi 2,6 milijardi dinara, napravilnosti u konkursnoj dokunetaiji 2,8 milijardi, napravilnsoti iz oblasti dodele, zaljučivanja i izmene ugovora 1,1 milijarda, a nepravilnosti u oglašavanju 513 miliona dinara.

Primena pregovračkog postupka bez ispunjenja uslova iznosi 33 miliona i sprovođenje neodgovarajućih postupaka 54 miliona dinara.

Takođe, vrednost pokretanja nabavke za koje nisu ispunjeni uslovi je 303 miliona dinara, ostale nepravilnosti u vezi sa postupcima jvnih nabvki 243 miliona dinara i ostale nepravilnosti u smislu Zakona o javnim nabavkama 775 miliona dinara.

DRI je utvrdio i neprvilnosti javnih nabavki iz ranijih godina u vrednosti od 6,1 milijardi dinara.

"Zabrinjava to što raste nepravilnost u pogledu preuzimanja obaveza u pogledu zakonom propisanih aproprijacija, najčešće kod lokalnih samouprava i skoro da nema lokalne samouprave koja nija preuzela veće obveze od propisanih, čiji iznos prelazi milion dinara, a za sta je predviđena krivična sankcija", naveo je Sretenović.

Kako kaže, DRI je htela poslanicima da prikaže da se ne preduzimaju neke aktivnosti na sankcionisanju ili smanjivanja odgovornih lica koja rukovode finansijama na lokalnom nivou.

Kod nekih gradova, na primer Beogradu, Nišu i Novom Sadu smo utvrdili da je došo do veće isplate plata na ime uvećanih koeficijenata za zarade i naložili da u roku od 90 dana vrate plate na nivo koji je zakonskih propisan", kazao je Sretenović.

On je dodao da su ti gradovi obavestili DRI da su otklonilil nepravilnsti i to se sada proverava.

Revizor je rekao na sednici da je u nadležnosti DRI više od 11.000 korisnika javnih sredstava, kao i da je prvi put  put programom obuhvaćena i revizija finansijskih izveštaja pravilnosti poslovanja političkih stranaka -  SNS, SPS i DS.

Kontrolisano je 26 javnih preduzeća, 34  jedinica lokalne vlasti, četiri fonda obaveznog socijalnog osiguranja…

DRI je u 2015. godini objavila 174 izveštaja o reviziji, od čega 158 izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, 14 izveštaja po revizijama odazivnih izveštaja i dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Revizijama su obuhvaćeni podaci iz finansijskih izveštaja koji se odnose na prihode i primanja u iznosu od 2.638,7 milijardi dinara, rashode i izdatke od 1.979 milijardi dinara, nefinansijsku imovinu u vrednosti 793 milijarde dinara, finansijsku imovinu u iznosu od 3.286,5 milijardi dinara i obaveze od 3.720 milijardi dinara.

Budžetskim korisnicima čije je poslovanje kontrolisano dato je 1.672 preporuke, a najveći broj odnosi se na rashode i izdatake.

U reviziji svrsishodnosti poslovanja dato je 14 preporuka, među kojima se pet odnosi na inicijative za izmene propisa, pre svega Zakona o javnoj svojini.

DRI je u 2015. podnela 99 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dve prijave za privredni prestup, 12 krivičnih prijava, tri informacije nadležnim tužilaštvima…

Ta institucija je prošle godine potrošila 492,9 miliona dinara, što je 85,3 odsto od odobrenih sredstava, pošto je iz donacija potrošila 1,4 miliona dinara.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao je DRI podnela odličan izveštaj dodajući da je u tom preduzeću bilo 27 ljudi koji su obavljali reviziju, koja je trajala devet meseci.

"Sve što su našli u Srbijagasu posle revizije je ispeglano, pametan direktor hoće da mu dođe revizija, ali ne eksterna koja nikada ne može da da razultate kao kada to radi državna revizija", rekao je Bajatović.

Kako kaže, posle revizije primenjeno je sve što je traženo i "kada su došli međunarodni drugari" iz Svetske banke i MMF-a nisu imali problema.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Dokle Novak može na Australijan Openu?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!