Wednesday, January 17, 2018
Loading...

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujovic rekao je da će pitanje povećanja plata biti razmotreno nakon trećeg kvartala, da je stanje u budžetu bolje od planiranog, kao i da će Republika i lokalne samouprave od naredne godine podelu prihoda od poreza na zarade građana deliti na drugačiji način.

"Premijer je obećao da ćemo razmatrati povećanje i da ćemo od ostvarenih rezultata ići sa predlogom. Imamo fantastične razutlate i na kraju trećeg kvartalu imaćemo osnovu da o tome kredibilno razgovaramo, a koliko kada i u kojim sektorima, to ćemo prepustiti  ciframa i dijalogu koji će se dešavati u preiodu - oktobar ili novembar", rekao je Vujović.

On je kazao za RTS da će se "krajem ove godine ili sigurno u budžetu za narednu godinu znati precizno o kojim promenama će biti reč i koliko će građani moći da osete boljitak koji je već sada urađen na fiskalnom planu".

Vujović je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a da je bio planiran deficit od 83 milijarde, tako da je država imala bolje rezultate za 95 milijardi dinara.

"To je ogromna svota -  800 miliona evra bolje nego što je planirano", naveo je Vujović, dodajući da je to ostvareno boljim preformasama u prihodima i rashodima, kao i boljim vanrednim rezultatima u jednokratnim prihodima.

"U avgustu smo do juče imali još 20 milijardi u suficitu tako da imamo  višak od 40 milijardi, što je jedan odsto društvenog prioizvoda, umesto deficita koji je bio planiran na nivou od 2,5 do četiri odsto u planu za budžet", rekao je ministar.

On je naglasio da država ne mora da radi rebalans budžeta, pošto ima izuzetno dobre performanse, ali će možda, ipak, biti urađen  rebalans da bi verifikovala taj uspeh i ostvarila mogućnost da na bolji način upotrebi resurse i uštede koje je ostvarila.

Vujović je naveo da su pored promene u podeli prihoda od poreza na zarade građana u planu bile i promene odnosa instrumenata koje lokalne vlasti koriste kako bi prihodovale, ali da je za njih neophodna dublja analiza i više vremena.

"Otpori su bili veliki. Lokalnim vlastima se nije svidelo da racionalno kontrolišemo parafiskalne namete, firmarinu, komunalne takse. To smo ostavili da rešavamo u budućnosti, jer zahteva više vremena i dublje analize kako bi to prihvatile lokalne samouprave. Za sada se menjaju odnosi ucešca republičke i lokalne vlasti", objašnjava Vujović.

Na pitanje da prokomentariše to što je ušteda države manja za oko tri milijarde dinara od dogovorenog sa MMF, Vujović je kazao da će vlada te tri milijarde apsorbovati na drugim mestima i imati sa MMF-om  prilagođavanje.

"Mi smo već ostvarili 3,5 odsto strukturnog unapređenja budžeta i ima više nego prostora da se ostvari ta ušteda", kazao je ministar.

Odgovarajući na ptianje šta je od dogovorenog sa MMF-om u junu realizovano i šta je napisano u pismu koje se šalje pred sastanak direktora MMF-a koji potvrđuju ocenu revizije, Vujović ke kazao da je Zakon o finansiranju lokalne samouprave delimično izmenjen, kao i da su tu još dve stvari.

"To su uredba vlade kojom se vlada kao vlasnik Poštanske štedionice obraća poslovodstvu te banke i sugeriše da se fokusira na svoju osnovnu delantost, a to je finansranje stanovništa i malih i srednjih preduzeća", rekao je Vujović i dodao da se sugeriše i izlaženje iz  problematičnih kredita (NPL).

On je dodao da Poštanska štedionica treba da se bavi ritejl biznisom, odnosno fianasiranjem građana i male privrede.

Ministar kaže da će loklane samouprava već od početka 2017. morati da imaju budžete zasnovane na novim principima, kao i da će se pripremati i Zakon o naknadama koji bi mogao da bude usvojen u narednih šest od osam meseci.

On je dodao da bi taj zakon mogao da se primeni već u budžetu za 2018.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@ expres .rs

Marketing

ANKETA

Dokle Novak može na Australijan Openu?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!