Monday, March 19, 2018

Ako Narodna banka Srbije prihvati predlog dizajnera, na novčanicama od 50 i 100 dinara naći će se ugrožene vrste - beloglavi sup i mrki medved umesto Stevana Stojanonića Mokranjca i Nikole Tesle.

Ovo bi moglo da se obistini ukoliko Narodna banka Srbije prihvati predlog novog izgleda novčanica grafičkog dizajnera Miloša Zlatanovića, čiji je redizajn izazvao pravu buru na društvenim mrežama.

Dok jedni hvale inovativnost i kreativnost studenta četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, drugi negoduju i na samu pomisao da se likovi značajnih istorijskih ličnosti zamene životinjama. Zlatanović se, naime, opredelio za crtež mrkog medveda i beloglavog supa jer su u pitanju ugrožene vrste u Srbiji, dok se na poleđini novčanice nalazi žvrljotina, kako kažu tviteraši, predela u kojima ove životinje žive.

Anketa koja je sprovedena na Tviter nalogu Ekonomskih vesti pokazuje da su korisnici ove mreže neopredeljeni povodom novog izgleda novčanica, jer je njih 48 odsto glasalo da im se dopada, a 52 odsto da im se ne dopada.

Numizmatičar Zoran Ilić smatra da je ovaj predlog interesantan, ali da mrki medved nije originalno rešenje, jer se već nalazi na kovanici susedne države Hrvatske.

"Iako je digitalizacija ubrzala proces proizvodnje novca, to je i dalje veliki posao. Odobravanje novog izgleda novčanice traje nekoliko godina dok se ona ne pusti u opticaj. Kad se odlučuje o novim motivima koji će se koristiti, na prvom mestu su kulturno-istorijski motivi, jer oni predstavljaju državu čiji je novac", objašnjava Ilić. On dodaje da su u prošlosti najveći slikari tog doba radili na izgledu novčanica, ali samo u dogovoru sa državom.

U Narodnoj banci Srbije koja je zadužena za izdavanje i izgled novčanica i kovanog novca, odbili su da komentarišu predlog dizajnera Miloša Zlatanovića i da li će ga razmotriti, ali ističu da motivi na novčanicama treba da predstavljaju srodnu celinu i ujednačen manir likovnih rešenja. Otuda je, kako dodaju, opšta karakteristika idejnih rešenja novčanica u opticaju da likovi na njima predstavljaju znamenite ličnosti naše kulture, nauke i umetnosti.

Komentari  

0 #1 dare 07-06-2016 11:47
kakvi sad medvedi pa nisu medvedi pisali sinfonije i izmislili struju!!! zasto uvek pljujemo na nase heroje?? zauvek Mokranjac i Tesla zasluzuju Respekt srpskog naroda!
Prijavi administratoru

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!