Wednesday, June 20, 2018

Neto zarade u svim kompanijama u Srbiji smanjene su u proseku za dva odsto, pokazuju podaci za 2015. godinu.

Zarade su još manje u u Hrvatskoj (prosečno 0,9 odsto) i Bosni i Hercegovini (1,3 odsto). S druge strane, plate su porasle u kompanijama u realnim iznosima u Makedoniji (prosečno 2,5 odsto), Crnoj Gori (prosečno 1,4 odsto) i Sloveniji (prosečno 0,5 odsto), piše sajt "Biznis i finansije". Takođe, primećeno je da su u većini zemalja bivše Jugoslavije (sem Slovenije) zarade u realnim iznosima u 2015. godini rasle pretežno u sektoru malih i srednjih preduzeća, a opadale u velikim kompanijama (koje su pretežno strani investitori), što je suprotno trendovima iz prethodnih godina. Ovo se može protumačiti činjenicom da privreda u zemljama bivše SFRJ još nije uspela da se oporavi od posledica svetske ekonomske krize, a drugi razlog je da u region pretežno dolaze strani investitori koji traže jeftinu radnu snagu i da je broj ovakvih kompanija povećan u odnosu na strane kompanije prisutne u regionima koje bolje plaćaju svoje zaposlene. Sve navedeno nameće zaključak da je prethodna ekonomska politika u zemljama regiona bila neuspešna i da je potreban oštar ekonomski zaokret sa ciljem da države nastale raspadom SFRJ stvore bolje uslove za privređivanje, što će dovesti i do jeftinijeg zapošljavanja (biće potrebne manje državne subvencije). Svim ovim državama (sem Slovenije) potrebne su odlučnije i brže unutrašnje reforme, kako bi se smanjio pritisak sa sektora malih i srednjih preduzeća i istovremeno privukli investitori koji ne dolaze u njih isključivo zbog jeftine radne snage i visokih državnih subvencija za zapošljavanje. Podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u aprilu 2016. godine iznosila je 49.249 dinara i nominalno je veća za 7,4 odsto nego u martu i realno za sedam odsto. 

Recimo još da je analiza Udruženja građevinskih inženjera Srbije pokazala da će građani Srbije prosečnu platu od 1.000 evra, kolika je sada u Sloveniji, tek za 86 godina, preciznije 2101. godine, ukoliko naša zemlja nastavi sadašnjim tempom razvoja.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Od svih zemalja bivše YU u Srbiji su prosečne zarade u najvećem padu

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd