Monday, March 19, 2018

BEOGRAD - Deficit budžeta Republike u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. 

Prema široj definiciji, navode iz ministarstva, koja u rashode uključuje i 

projektne zajmove koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou Republike, deficit u periodu januara - april iznosi 22,6 milijardi.

U istom periodu, kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 6,1 milijardu, u odnosu na isti period prethodne godine.

Samo u aprilu, ostvareni su prihodi u iznosu od 85,9 milijardi dinara, rashodi su iznosili 90,1 milijardi, a deficit 4,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 75,9 milijardi dinara. Ministarstvo podseća da se u aprilu uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a tako da najveći deo poreskih prihoda čini ova poreska kategorija. Po tom osnovu je naplaćeno 43,4 milijarde dinara.

Prihod od akciza iznosio je 19,9 milijardi dinara i ima rastući trend, piše u saopštenju, uz opasku da slabe efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda i da se proizvodnja i uvoz ovih proizvoda vraćaju u normalan tok. 

Preostali poreski prihodi su, kako je navedeno, naplaćeni u skladu sa očekivanjima. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,5 milijardi dinara, a po osnovu donacija je uplaćeno 0,5 milijardi.

Najveće stavke na rashodnoj strani bili su rashodi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja  (Fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata. 

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi. Transferi OOSO iznosili su 20,8 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 18,2 milijarde dinara. 

Isplata poljoprivrednih subvencija i podsticajnih sredstava za recikliranje najviše su doprineli rastu subvencija, dok je nabavka obaveznih rezervi nafte glavni faktor visokih kapitalnih izdataka u ovom mesecu.

Ministarstvo finansija navodi da je na nivou opšte države u prva cetiri meseca zabeležen deficit iznosu od 26,7 milijardi dinara. 

Posmatrano po nivoima opšte države, suficit AP Vojvodina iznosio je 0,1 milijardu 

dinara, a zbirni suficit lokalnih samouprava 2,9 milijardi.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 5,2 milijardi dinara, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine kojim raspolaže. 

Fond SOVO je u deficitu od 0,3 milijarde, a Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 0,5 i 3,7 milijarde dinara, respektivno.

Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, objašnjenje je resornog ministarstva, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.  

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 5,7 milijardi dinara.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!