Finska je percipirana kao zemlja bez korupcije, a na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni

Srbija se nalazi na 23. mestu po rasprostranjenosti mita i korupcije, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst &Young), sprovedeno u 62 zemlje.

Finska je percipirana kao zemlja bez korupcije, a na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kad su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012.

Rezultati istraživanja ukazuju na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija. Kako je navedeno, oko 91 odsto ispitanika prosečno prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

EY navodi i da se 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da snize rizik od prevara, mita i korupcije, a u Srbiji je 74 odsto ispitanika saglasno je da će krivično gonjenje takvih rukovodioca smanjiti prevare, dok samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude. Uzbunjivači su i dalje, pokazuje istraživanje, ključni za identifikaciju potencijalnih neregularnosti.

Komentari  

+1 #1 cane 17-05-2016 09:36
Treba nam nova Agencija za borbu protiv korupcije ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.

link: https://www.scribd.com/user/232074598/OCD-INTEGRITET
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd