Monday, June 18, 2018

Evropska unija će nastaviti da pruža podršku za unapređenje položaja Roma i namerava da opredeli još 14 miliona evra za nove projekte koji treba da doprinesu izgradnji pravednog, inkluzivnog društva, rekao je danas šef  sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bizel. 

"Ovi projekti su ostvarili značajan pomak u inkluziji Roma,  i mogu da budu dobar primer za buduće projekte. Međutim, još mnogo posla je pred nama da bismo dostigli zadovoljavajući nivo uključenosti romske populacije", rekao je  Bizel na konferenciji o unapređenju položaja Roma kroz projekte koje u Srbiji finansira Evropska unija, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Na skupu je zaključeno da bi predstavnici romske zajednice u Srbiji trebalo  da budu značajnije uključeni u proces donošenja akcionih planova na nacionalnom i lokalnom nivou za sprovođenje Strategije za inkluziju Roma 2016-2025.

„Predstavnici romske nacionalne manjine su bili aktivno uključeni u izradu Startegije, jer je važno da učestvuju u kreiranju politika koje se tiču njih samih", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. 

On je dodao da Strategija, kao i akcioni plan koji će je pratiti, treba da doprinesu poboljšanju položaja Roma i Romkinja, i to u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

„Romska zajednica je i dalje najmarginalizovanija grupa stanovništva koja je izložena diskriminaciji i stereotipima. Da bi se to promenilo važno je ljudima obezbediti krov nad glavom, mogućnost da privređuju i da se obrazuju", rekao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Vitomir Mihajlović.

Na skupu je ocenjeno i da bi organizacije civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja romske zajednice trebalo da učestvuju u pripremi projekata. 

Kroz diskusiju predstavnici Vlade Srbije, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija i institucija definisali su projekte koji se tiču stanovanja, zapošljavanja i uključivanja Roma, a ovi zaključci poslužiće kao doprinos akcionom planiranju za sprovođenje Strategije za inkluziju Roma 2016-2025.

Na konferenciji je zaključeno i da institucije u Srbiji na svim nivoima treba da spreče diskriminaciju Roma doslednim sprovođenjem zakona, naročito u cilju većeg zapošljavanja, ali i drugih segmenata života, dok svako raseljavanje neformalnih naselja treba da bude urađeno samo onda kada je apsolutno neophodno, planski i pravovremeno, kako bi svi ostvarili svoje pravo na adekvatan stan. 

„Naša iskustva govore da je aktivno učešće Roma i Romkinja, kao jedne od najranjivijih zajednica u Srbiji,  neophodno na svim nivoima kako bi se poboljšao njihov položaj, smanjila nejednakost i siromaštvo“, istakao je menadžer Projektnog centra UNOPS-a u Srbiji Grem Tindal.

Kroz projekat „Sagradimo dom zajedno“, koji je finansirala Evropska unija, a sprovela Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u Srbiji u saradnji sa Gradom Beogradom, stanovanje je obezbeđeno za 110 romskih porodica sa 512 članova, kroz obezbeđivanje stanova za socijalno stanovanje, preseljenje u seoska domaćinstva, podršku obnovi postojećih objekata i kroz različite aktivnosti u cilju sticanja prihoda, navodi se u saopštenju.

Projekat „EU podška zapošljavanju Roma“ omogućio je radno angažovanje za 74 osobe, a 270 romskih korisnica i korisnika prošlo je kroz aktivne mere zapošljavanja.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Novi projekti EU za poboljšanje položaja Roma

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!