Zaštićen uzbunjivač iz opštinske uprave u Prokuplju

Izvor pistaljka.rs mart 19, 2018

Viši sud u Prokuplju zaštitio je privremenom merom uzbunjivača Sanju Marjanović iz opštinske uprave Prokuplja jer su je njeni šefovi nakon ukazivanja na nezakonitosti prilikom izrade budžeta premestili na radno mesto sa manjom platom i nižim zvanjem. Sudija Višeg suda Verica Prekić je privremenu meru donela prošlog četvrtka, istog dana kada je održano ročište na kojem je Sanju Marjanović zastupao advokat Pištaljke.


[yt_dropcap type="square" font="" size="14" color="#000" background="#fff" ] U [/yt_dropcap]zbunjivač Sanja Marjanović je radeći svoj posao analitičara budžeta ukazala da je planirani budžetski deficit Prokuplja veći nego što je zakonom dozvoljeno i da će zbog toga biti problema sa revizijom. Ona je otkrila i da finansijski planovi mesnih zajednica ne postoje, odnosno da se usmeno dogovaraju i menjaju, što bi moglo da dovede do nenamenskog trošenja novca iz kase Prokuplja i probijanja zadatih limita. Zbog ovih nezakonitosti i nepravilnosti, kako je navela Marjanović, nesmetano funkcionisanje opštine moglo je biti dovedeno u pitanje.

Uzbunjivač Marjanović je kršenje zakona prvo prijavila načelniku opštinske uprave Prokuplja i predsedniku opštine. Njeni neposredni rukovodioci nakon toga počinju da vrše pritisak na nju i otežavaju joj uslove za rad. Počeli su da joj gomilaju radne zadatke, rad joj je bio konstantno nadziran, pa i od strane onih kojih su bili nestručni za to. Prekovremeni rad uzrokovan novim, dodatnim radnim zadacima, nije se plaćao uzbunjivaču, kao ni rad za vreme praznika.

Usled ovakvih pritisaka i stresa kojem je bila izložena na radnom mestu Sanja Marjanović je bila primorana da uzme bolovanje. Čak i tad, bivši rukovodilac je zahtevao od nje da od kuće obavlja složene poslove.

Zbog toga je protiv opštinskog većnika za finansije pokrenula postupak za zaštitu od zlostavljanja na radu. Samo dan pošto je predsednika opštine ponovo obavestila o problemima na radnom mestu i nezakonitostima, dobila je rešenje da uz posao analitičara privremeno radi i u drugom odeljenju na poslovima vezanim za unapređenje srednjeg obrazovanja.

Namera šefova Sanje Marjanović da je onemoguće u ispunjavanju nagomilanih poslova bila je očigledna pošto su je premestili u drugu zgradu, a računar i druga sredstva za rad su ostavljeni u kancelariji u kojoj je do tada bila. O svojim problemima ponovo je obavestila načelnika opštinske uprave i predsednika opštine, a prijavu je zvanično prosledila i licu ovlašćenom za prijem informacija u vezi sa uzbunjivanjem. U toj prijavi je navela i nepravilonosti u vezi sa evidencijom dolaska na posao i odlaska s njega radnika uprave koju je vodio njen prethodni rukovodilac.

Kako je na prijave uzbunjivača opštinsko rukovodstvo ostalo nemo, Marjanović je navode o nepravilnostima koje je uočila prosledila  upravnoj inspekciji rasinskog okruga i Upravnom inspektoratu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Vrhunac odmazde nad uzbunjivačem usledio je nedugo nakon ovih prijava regionalnim i republičkim institucijama. Opštinska uprava Prokuplja krajem prošle godine raspoređuje Sanju Marjanović na radno mesto sa manjom zaradom i nižim zvanjem u odseku za obrazovanje i kulturu. Trajnim premeštajem dodeljen joj je posao praćenja i unapređenja dostupnosti, efikasnosti i kvaliteta srednjeg obrazovanja koji ne odgovara njenoj stručnoj spremi i iskustvu.

Nadležni u Prokuplju su premeštaj uzbunjivača obrazložili novom sistematizacijom, a koliko im je bilo stalo da što pre sklone osobu koja ukazuje na nezakonitosti, svedoči da je rešenje o premeštaju dobila i pre nego što je akt o sistematizaciji zvanično stupio na snagu.

Postupak za poništaj rešenja o premeštanju Sanja Marjanović je pokrenula i pred Žalbenom komisijom opštine Prokuplje, ali bez uspeha.

Zaštitu kao uzbunjivač uspela je da ostvari tek kada se obratila pravnom timu Pištaljke.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!