U sudskim spisima umesto činjenica i podataka samo tačkice

Izvor Dnevnik oktobar 02, 2016

Vrhovni kasacioni sud (VKS) ubuduće će prilikom objavljivanja svojih sudskih odluka zamenjivati ili izostavljati lične podatke stranaka i advokata, kao i druge propisane podatke u cilju zaštite privatnosti tih osoba.

Izuzetak od ovog pravila odnosiće se na pravosnažno osuđene na više od pet godina zatvora zbog ratnih zločina i organizovanog kriminala jer u njima preteže interes javnosti.

Ta rešenja utvrđena su Nacrtom pravilnika o zameni i izostavljanju podataka u sudskim odlukama VKS-a, kojima se, između ostalog, predviđa koji se podaci izostavljaju i na koji način se zamenjuju. Tako, Nacrt, koji je u celosti objavljen na sajtu VKS-a, predviđa da se u sudskim odlukama zamenjuju ili izostavljaju ime, prezime i nadimak fizičkog lica, datum i mesto rođenja, adresa prebivališta i boravišta, JMBG, broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole, registarske oznake vozila ili druge lične isprave i mrežni podaci koji bi mogli dovesti do otkrivanja njegovog identiteta.

Pravilnik štiti i biometrijske podatke, genetske i podatke o zdravstvenom stanju, kao i druge na osnovu kojih osoba može biti identifikovana. Međutim, izričito je naglašeno da se ne pseudonimizuju podaci o učesnicima u postupku kada "opravdani interes javnosti da zna" preteže u odnosu za zaštitu identiteta fizičkog lica.

Prema pisanju "Dnevnika", to se naročito odnosi na krivične postupke koji se vode protiv okrivljenih za izvršenje "krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih medunarodnim pravom, krivičnih dela organizovanog kriminala, poput pranja novca, trgovine ljudima i drugih". U odlukama građanske, privredne i upravne oblasti ne navode se podaci o strankama, njihovim punomoćnicima, zakonskim i statutarnim zastupnicima, akcionarima, članovima društva i s njima povezanim licima, predstavnicima.

Takođe i podaci o umešačima, stečajnim poveriocima i stečajnim dužnicima, privrednim subjektima, privatnim preduzetnicima, izvršnim poveriocima i izvršnim dužnicima, oštećenima, predlagačima i protivnicima predlagača, ostaviocima, naslednicima, svedocima, srodnicima, bliskim licima i susedima stranaka.

U odlukama iz krivične oblasti izostavljaju se podaci o osumnjičenom, okrivljenom, optuženom, osuđenom, oštećenom kao tužiocu, privatnom tužiocu, oštećenom, oštećenom po predlogu, svedoku, braniocu, punomoćniku, stručnom licu, zakonskom zastupniku stranke, srodniku, prijatelju, susedu stranke.

Zamena ili izostavljanje podataka u sudskim odlukama koje postoje u elektronskom obliku obavlja se zamenom podataka s dva ista velika slova (AA...). Svako sledeće ime i prezime lica koje je navedeno u sudskoj odluci, zamenjuje se s druga dva velika slova, azbučnim redosledom slova (AA, BB,...). Pseudonimizacija brojčanih i svih drugih podataka osim imena i prezimena (elektronske adrese, kućne adrese, JMBG-a) sprovodi se zamenom s tri tačke (...).

Nenavođenje podataka u sudskim odlukama koje postoje samo u pisanom obliku sprovodi se prekrivanjem crnom bojom tako da se podaci koji podležu izostavljanju učine nevidljivim, nakon čega se pristupa fotokopiranju ili skeniranju sudske odluke.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Indijac odsekao nokte posle 66 godina | VIDEO

Vlasnik najdužih noktiju na svetu Indijac Šridar Čilal posekao je svoje nokte posle punih…

Imala sam fantastičan seks na kuhinjskom stolu sa partnerom moje najbolje prijateljice

- Osećam se kao da svakodnevno uništavam živote i kako ću uništiti svoj brak Ova žena se…

Grašak za dobru liniju

Ukusna mahunarka koja ubrzava metabolizam, grašak osigurava stalni priliv energije i…

Ljubavnica otkrila gorku istinu: Ovako izgleda kada nekoj ženi ukradete muškarca

Jedna žena otkriva kako izgleda kada vam je suđeno da budete zajedno, ali je on, avaj,…

Skype je nakon 15 godina konačno dobio jednu korisnu funkciju

Duže od decenije Skype nije posedovao opciju snimanja poziva, ali je kompanija Microsoft…

LJUTA PAPRIČICA ČUVA VAŠE ZDRAVLJE: Leči čak 10 bolesti

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su…
 
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd