Sunday, March 18, 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje Novinara Srbije (UNS) podržali su zajednički zahtev javnog servisa RTS i komercijalnih televizija B92, Hepi i Prva da Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze i Telekom odmah prekinu "nezakonito emitovanje" programa u digitalnom servisu.

Telekom Srbije: mts Antena TV u skladu je sa zakonom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje Novinara Srbije (UNS) podržali su zajednički zahtev javnog servisa RTS i komercijalnih televizija B92, Hepi i Prva da Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze i Telekom odmah prekinu "nezakonito emitovanje" programa u digitalnom servisu. Telekom Srbije: mts Antena TV u skladu je sa zakonom.

"NUNS poziva Regulatorno telo za elektronske medije – REM da hitno reaguje i zaustavi nezakonito emitovanje 26 televizijskih kanala putem servisa 'Antena plus'. Zanimljivo je da je za direktora firme MTS Antena TV d.o.o, koju su 21. marta sa po 50 odsto vlasništva zajedno registrovali Emisiona tehnika i Telekom, imenovan Goran Karadžić, nekadašnji prvi čovek Saveta RRA (raniji naziv za REM)", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Četiri nacionalna emitera saopštila su u ponedeljak da su Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze i Telekom Srbija, "grubo kršeći zakon", počeli emitovanje 26 televizijskih kanala u zemaljskom digitalnom servisu "Antena plus".

Time su, kako smatraju te televizije, privredna društva preuzela nadležnosti nezavisnog regulatornog tela REM, koji je jedini nadležan da izdaje dozvole za emitovanje televizijskog programa na osnovu javnog konkursa.

"Popunjavanje slobodnih mesta za televizijske kanale u okviru resursa koji je javno dobro trebalo bi da se realizuje kroz konkurse koje raspisuje REM, u funkciji razvoja medijskog pluralizma i boljeg informisanja gradjana, a ne na osnovu diskrecije bilo kog pojedinačnog privrednog društva", navele su te televizije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od REM da onemogući ovakvu nelojalnu konkurenciju u etru.

U saopštenju UNS-a navodi se da, po Zakonu o elektronskim medijima, domaći kanali nikako ne bi smeli da se nađu u etru bez javnog konkursa i dozvole regulatora

Kako direktor firme MTS Antena TV Goran Karadžić kaže za UNS, "servis 'Antena plus' će početi da radi tek kada bude skremblovan i kada počne prodaja".

"Koliko znam, Emisiona tehnika i veze za sada samo radi tehničke probe, emitovanje nije počelo", rekao je Karadžić.

Telekom: mts Antena TV u skladu je sa zakonom

Reagujući na ove navode, saopštenjem se oglasio Telekom Srbije.

Kompanije Telekom Srbija i JP Emisiona tehnika i veze osnovale su preduzeće mts Antena TV i vlasnici su istog sa podjednakim vlasničkim udelima (po 50 odsto), naveli su.

Novoosnovana kompanija "mts Antena TV" uvodi novi servis distribucije medijskog sadržaja sa uslovnim pristupom, a u skladu sa svim relevantnim zakonskim i podzakonskim propisima. Novi servis doneće širu ponudu i mogućnost izbora svim građanima Srbije, posebno u ruralnim sredinama i pozitivno će uticati na cene i kvalitet usluga na tržištu, navedeno je u saopštenju.

Kako su saopštili, komercijalno će početi da pružaju uslugu 1. novembra 2016. godine, a da JP Emisiona tehnika i veze trenutno vrši testiranje i podešavanje tehničkih parametara mreže.

U svrhu testiranja vrši se distribucija dodatnih tv kanala, a uvažavajući novonastale okolnosti, JP Emisiona tehnika i veze, nastojaće da period testiranja bude što kraći, navode iz tog preduzeća.

Početkom komercijanog rada sadržaji kanala biće zaštićeni i pristup će se naplaćivati, pojasnili su.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?
←Povratak
Ukupno 2 Vote

TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!