Thursday, June 21, 2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) upozorenje na nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti učesnika postupka osposobljavanja kandidata za vozače (kandidata, predavača, ispitivača i instruktora), usled kojih je takva obrada podataka o ličnosti, suprotna odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i nedozvoljena, navodi se u saopštenju. 

Poverenik je obavezao MUP da ga u roku od 15 dana od dana prijema Upozorenja obavesti o merama i aktivnostima za otklanjanje navedenih nepravilnosti.

Poverenik je postupak nadzora, kako se navodi, pokrenuo postupajući po predstavci Sindikata zaposlenih u auto-školama Srbije koju mu je prosledio Zaštitnik građana. U postupku nadzora utvrdio je da se primenom tri pravilnika koje je doneo ministar unutrašnjih poslova sprovodi obrada podataka o ličnosti koja podrazumeva formiranje novih velikih zbirki podataka o ličnosti, uključujući i podatke nastale audio-video snimanjem i upotrebom softverskih aplikacija.

"Pravilnici, kao podzakonski akti, ne mogu predstavljati pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, budući da Ustav Republike Srbije (čl. 42) izričito predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom. Ni "pristanak" za obradu podataka o ličnosti, u konkretnom slučaju, ne može predstavljati valjan pravni osnov. Da bi pristanak za obradu bio punovažan mora predstavljati slobodno datu izjavu volje. Ukoliko bi kandidatu u postupku osposobljavanja za vozača, zbog nedavanja pristanka bilo onemogućeno da isti pohađa, ne može se govoriti o slobodno datom pristanku. Isto važi i za pristanak predavača, ispitivača i instruktora, jer bi navedena lica zbog uskraćivanja saglasnosti bila dovedena u situaciju da ne mogu da obavljaju svoj poziv", navodi poverenik u saopštenju.

Poverenik podseća da je i ranije, u vezi sa izradom Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) na dostavljene Nacrte ZOBS-a dao MUP-u više mišljenja u kojima je ukazao na potrebu preispitivanja opravdanosti uvođenja audio-video snimanja kandidata, predavača, ispitivača i trećih lica tokom trajanja teorijske obuke i teorijskog ispita, smatrajući da bi pri nedovoljno definisanoj svrsi opisane obrade podataka o fizičkim licima, sprovođenje takve obrade moglo biti prekomerno, tj. da bi se njime nesrazmerno moglo zadirati u sferu privatnosti lica. Poverenik je i tada upozorio e da, ukoliko MUP ipak ocenjuje da je primena metode audio-video nadzora zaista neophodna i u predviđenoj meri, njenu primenu (sprovođenje konkretnih radnji) mora propisati odgovarajućim odredbama zakona.

Poverenik upozorava da konkretan slučaj nije izolovan izuzetak već zapravo jedan u nizu sličnih i izražava zabrinutost zbog učestalih postupaka raznih organa vlasti kojima se, inače loše, nasleđeno stanje u oblasti podataka o ličnosti dodatno pogoršava.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is a Joomla Security extension!