Thursday, January 18, 2018
Loading...

BEOGRAD - Novim krivičnim zakonikom trebalo bi na jesen da bude uvedeno osam novih krivičnih dela s ciljem da se osnaži borba protiv korupcije, a koji će odgovarati tranzicionim procesima i tržišnoj ekonomiji, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Naime, Nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koji bi uskoro trebalo da bude pred vladom, a potom i skupštinom, predviđa preciziranje postojećih i uvođenje osam novih krivičnih dela protiv privrede tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su: prevara u obavljanju privredne delatnosti, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba zastupanja u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Tu spada i krivično delo prevara u osiguranju, koje je uvedeno izmenama i dopunama Krivičnog zakonika iz 2009. godine, ali je novim Nacrtom sasvim drugačije postavljeno, odnosno onako kako je to uobičajeno u stranom zakonodavstvu.

Takođe, za neka krivicna dela kao što je poreska utaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, Nacrtom se predviđa drugačiji zakonski opis prilagođeniji realim privrednim kretanjima u državi.

loading...

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić u izjavi za Tanjug je ukazao da Srbija danas ima prilično zastareo Krivični zakonik koji ne ogdovara realnim potrebama savremenog sveta i društvenim odnosima u kojima se nalazi.

Izmene Krivičnog zakonika, kako je naveo, treba da obezbede bolje, lakše, brže, efikasnije i proaktivnije postupanje javnih tužilaca s jedne strane, a sa druge da omogući sudu da dođe do lakše presude.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva izmena i dopuna zakona je da dođemo do smanjenja broja oslobađajućih a da povećamo broj osuđujućih presuda.

"Naš dosadašnji KZ kada je u pitanju deo koji se tiče bobre protiv kriminala u privredi i zloupotrebe službene dužnosti je bio 'zaspao' negde u socilaizmu, a u prethodnih 25 godina naš privredni sistem i naša zemlja su se veoma promenili", ukazao je Ilić.

Prema njegovim rečima, promene koje su planirane u Zakoniku, omogućiće da KZ u ovom delu uđe u 21. vek u skladu sa realnom tržišnom ekonomijom.

Postojeća krivična dela njih 25, su poreska utaja, neuplaćivanje poreza po odbitku, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica, zlopotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića.

Tu su i krivična dela nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, krijumčarenje, onemogućavanje vršenja kontrole, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga, narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, obmanjivanje kupaca, odavanje poslovne tajne, falsifikovanje novca, falsifikovanje hartija od vrednosti, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, falsifikovanje znakova za vrednost, falsifikovanje znakova, odnosno državnih žigova za obeležavanje robe, merila i predmeta od dragocenih materijala, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje i pranje novca.

Pored ovih izmena i dopuna, promene Krivičnog zakonika obuhvataju još dva velika segmenta.

Prvi segment se tiče izmena opšteg dela KZ koji će biti dodatno usavršen, naveo je Ilić.

Druga velika oblast jeste uvođenje novih krivčnih dela koja se tiču borbe protiv porodičnog nasilja i poštravanja sankcija za krivčna dela protiv polnih sloboda.

Nova krivična dela biće proganjanje, polno uzmemiravanje i sankcionisanje prinudnih brakova, dok se povećava minimalna kazna za silovanje i za obljubu nad nemoćnim licem.

Minimalna kazna za ova dela će ubuduće biti od pet godina zatvora dok maksimuim ostaje 12 godina zatvora.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@ expres .rs

Marketing

ANKETA

Dokle Novak može na Australijan Openu?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!