Saturday, March 17, 2018

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova da sprovodi nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti prilikom izrade biltena o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, kao i intervencijama policije.

O tome je telefonom razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, MUP-u je naloženo da ga u roku od 15 dana od prijema upozorenja obavesti o merama i aktivnostima preduzetim za otklanjanje uočenih nepravilnosti.

"Reč je o praksi koja je zaostatak 'bezbednosne kulture' koja bi trebalo da je odavno prevaziđena, koja se zasniva i uglavnom je uređena podzakonskim aktima starim i po nekoliko decenija koji su zapravo odavno prestali da važe”, rekao je poverenik Rodoljub Šabić.

On je istakao, ukoliko je svrha informisanja određenog kruga organa ili osoba o određenim događajima, da se ona može ostvariti i bez konkretnih podataka o ličnosti.

“Distribucija tih podataka bez valjanog pravnog osnova bez sumnje predstavlja nezakonitu obradu podataka, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Uz to, dostavljanje ličnih podataka, a u vezi sa potencijalno delikatnim događajima, na adrese širokog kruga nenadležnih organa, posebno nosilaca političkih funkcija, objektivno podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe”, rekao je Šabić.

Šabić je dodao da će sa ministrom Stefanovićem o tome sutra i neposredno razgovarati.

“Očekujem da MUP postupi u skladu sa Upozorenjem Poverenika", rekao je Šabić.

Poverenik je utvrdio da MUP, prilikom izrade "Dnevnog biltena događaja” obrađuje podatke o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, intervencijama policije radi uspostavljanja narušenog javnog reda, saobraćajnim nezgodama, ugrožavanju ljudi i imovine od elementarnih nepogoda, kao i podatke o ličnosti građana.

Dnevni bilten se dostavlja širokom krugu korisnika, pa se osim ovlašćenim osobama u MUP-u, podaci o ličnosti dostavljaju relativno širokom krugu eksternih korisnika - predsedniku Republike Srbije, predsedniku vlade, predsednici skupštine, potpredsednicima vlade, Vrhovnom kasacionom sudu Srbije, Odboru za odbranu i bezbednost, Republičkom javnom tužiocu, Specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Na nivou policijskih uprava ti podaci dostavljaju se selektivno predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA...

Kako se navodi u saopštenju, podatke o ličnosti sadržane u "Dnevnim biltenima" većina navedenih organa vlasti nije ovlašćena da traži i prima, niti su isti podaci neophodni za izvršavanje poslova iz njihove nadležnosti, a iste podatke, ukoliko je neophodno ili ukoliko neki od nabrojanih organa vlasti i jeste ovlašćen da ih traži i prima, treba da ih pribavlja kroz službenu korespondenciju, a ne iz "Dnevnog biltena".

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?

TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!