Radnici se žalili, a Jura inspekciji poklanjala kola

Izvor Danas jul 26, 2016
Radnici se žalili, a Jura inspekciji poklanjala kola Pixabay

Za šest godina koliko fabrika "Jura" posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, naveo je dnevni list "Danas".

Nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić 15. jula naložio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, najkasnije u roku od pet dana novinarki dnevnog lista Danas dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama "Jura" u Rači, Nišu i Leskovcu, ministarstvo je dostavilo izveštaj u kome je navedeno i da je bilo nekoliko zahteva sindikata koji su se žalili na zabranu organizovanja.

"U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je 'Danasu' da je tokom aprila 2013. fabrika 'Jura' u Nišu donirala Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za 'unapređenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora'", naveo je list.

"Danas" je dodao i da je prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekciija dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

"Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu Inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu", navedeno je u tekstu.

Dnevni list je podsetio i da je ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.

Vulin: Bilo nepravilnosti u Juri i Geoksu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u kompanijama ''Jura'' i ''Geoks'' bilo nepravilnosti i da se država bori protiv svakog kršenja zakona bez obzira od koga ono dolazi.

Vulin je za RTS rekao da je ''Jura'' poklonila Inspekciji rada automobile 2013. godine i da ne može da ulazi u motive zašto se to radilo pre nego što je preuzeo vođenje tog ministarstva, ali da je u njegovom mandatu sprovođen zakon.

Ta kompanija je, prema njegovim rečima, u protekle dve godine imala više inspekcija nego od kako je došla u Srbiju i to uglavnom po prijavi radnika i to onih koji nisu više u radnom odnosu.

''Mi ne možemo da pomognemo nekome ko više nije u radnom odnosu. Bilo je nepravilnosti u 'Juri', one su ispravljene, za to su čak i kažnjeni'', rekao je Vulin, dodajući da je kontrolisan i ''Geoks'' i to na osnovu prijave radnika iz proizvodnje, budući da je poslodavac organizovao prekovremeni rad više nego što zakon dozvoljava.

Ta kompanija je, prema njegovim rečima, platila taj prekovremeni rad, ali ju je ministarstvo upozorilo da to ne može i da prekovremeni rad mora biti organizovan u skladu sa zakonom.

''Svakako ćemo ponovo da proverimo, to je ono što možemo da radimo i što ćemo raditi", naveo je Vulin.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!