Monday, March 19, 2018
Neobičnu svadbu, sa svatovima u narodnoj nošnji, priredila je direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković za svog sina - i to u muzeju.
 
Naime, svatovi su svratili posle venčanja da još jednom nazdrave, ovog puta uz šampanjac, te da se fotografišu oko vrednih eksponata.
 
Da su svatovi, njih tridesetak, deo svadbenog veselja proveli u Etnografskom muzeju,niko od zaposlenih nije čuo. Tajna čuvana mesecima procurila je ovih dana, kada su priču obelodanili anonimni građani.
 
"Direktorka Menković je svadbu sina Stefana Menkovića organizovala - gde drugde nego u Etnografskom muzeju. U prostoru Etnografskog muzeja su se provodili, zabavljali i bahatili na eksponatima kulturnog nasleđa svih građana ove zemlje, eksponatima koji su vekovima unazad prikupljani i čuvani", stoji u anonimnom pismu.
 
Nadležnima su građani postavili i pitanja. "Da li ovo znači da svako od nas može da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, roštilj na terasi Skupštine grada, žurku u Muzeju Nikole Tesle, fudbalsku utakmicu ispred Hrama Svetog Save? Da li ovo znači da je Etnografski muzej privatna firma jedne porodice? Koliko je eksponata oštećeno prilikom ove 'velelepne' proslave? Koliko dana zbog ovoga nije radio Etnografski muzej? Ko je platio ovu proslavu i koliko? Ko je sve ovo dozvolio?", navodi se u pismu.
Na fotografijama se jasno vide mladenci i njihovi prijatelji. 
 
Na pitanje da li je u Etnografskom muzeju napravljen prijem povodom venčanja njenog sina, Menkovićeva odgovara da se radilo - o izložbi.
 
"Vaš upit se odnosi na izložbu 'Veliki rat i mali čovek', koju je realizovao tim stručnjaka Etnografskog muzeja povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata i koja je, jednim svojim delom, bila interaktivna. Dakle, svako od posetilaca, pa i vi, da ste tada posetili izložbu, mogao je da uđe u prostor rekonstruisanog kuhinjskog dela, da sedne, odsluša odlomke iz dnevnika jedne domaćice, napiše utiske o izložbi, fotografiše se, koristi, za tu priliku pribavljene i pozajmljene predmete, a što sve čini deo savremene muzejske interpretacije koja posetioca uvodi u svakodnevni život ličnosti o kojima se govori", odgovorila je direktorka za Novosti.
 
Budžetska inspekcija ranije je ustanovila finansijske manipulacije i uputila Menkovićevu na sud za prekršaj, a Sindikat "Nezavisnost" podneo je krivičnu prijavu protiv nje. Kao odgovor na tužbu, Menkovićeva je poslala na kućnu adresu otkaze za dvoje zaposlenih i to doktora antropologije i etnologa, koji su uzbunjivači i članovi sindikata "Nezavisnost".
 
Nije prvi put
 
ZA razliku od sina direktorke Menković, koji ni od koga nije tražio saglasnost, osim od majke, da u Etnografskom muzeju provede deo svadbenog veselja, u ovoj ustanovi pre dve decenije ljubav su krunisali Srbin i Špankinja. Uprava im je dozvolila da se ovde venčaju, jer su se tu i upoznali. Drugi put namensko venčanje priređeno je u Noći muzeja, sa svim običajima koji su predstavljeni domaćoj i stranoj publici.
 
Tasovac nezadovoljan
 
O ovoj zloupotrebi direktorke Etnografskog muzeja u Ministarstvu kulture čuli su iz medija. Novosti saznaju da je ova nesvakidašnja bahatost posebno iznervirala ministra Ivana Tasovca. On je istog trenutka upravi Muzeja uputio dopis u kome traži objašnjenje šta se stvarno dogodilo. Insistirao je na tome, jer ukoliko su tačni navodi iz pisma, sve može da nanese veliku štetu ugledu ustanove od nacionalnog značaja.
 
Takođe, to dovodi u pitanje profesionalno i odgovorno ponašanje direktorke Menković, kao rukovodioca ove institucije.

Komentari  

+1 #1 penzioner-1 20-07-2016 11:20
Moze joj se. Na odmoru je,niko joj nista nemoze. Sta to ima da objasnjava ministru. Resenje o otkazu da je ceka kao poziv kod sudije pa u zatvor.
Prijavi administratoru
loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd