Saturday, September 23, 2017

BEOGRAD - Nakon nedavne presude kojom je Dušan Kojić Koja iz "Discipline kičme" dobio svoja fonogramska prava od PGP-a, Privredni sud u Beogradu proglasio je vođu orkestra "Južni vetar" Miodraga M. Ilića vlasnikom snimaka koje je do sada držala izdavačka kuća Diskos iz Aleksandrovca. 

Ovo je drugi slučaj u domaćem pravnom sistemu, u kojem je sud, na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima, doneo odluku u korist originalnog proizvodača, odnosno tvorca fonograma.

Ilić kaže da mu je ovom odlukom najzad vraćeno ono što mu i pripada, jer izdavačke su kuće, kako kaže, bez osnova prisvojile prava na fonograme. 

"Važno je da se svi mi koji smo godinama ulagali i stvarali udružimo kako bi se lakše izborili za svoja prava," rekao je Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas, povodom prvostepene presude kojom je utvrđeno da je on vlasnik snimaka (fonograma) na kojima su zabeležene legendarne pesme asova narodne muzike.

"Izuzetno smo zadovoljni činjenicom da je srpsko pravosuđe počelo da pokazuje razumevanje za kompleksnu materiju autorskih i srodnih prava i da donosi odluke u skladu sa zakonom. Time se čini veliki podsticaj kreativnoj zajednici i srpskom društvu, posebno imajući u vidu da kreativne industrije, koje se u velikoj meri baziraju na intelektualnoj svojini, predstavljaju veliki, ako ne i najveći potencijal u srpskoj privredi," navedeno je u saopštenju Slobodana Nešovića Loke, predsednika Društva proizvođača fonograma "Matrica".

U slučaju "Discipline kičme", sud je proglasio da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka, na osnovu čega pravo na naknadu za korišćenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, a ne PGP-u koji je  bez osnova ubirao tu naknadu.

Komentari  

0 #1 Anastas 22-06-2016 14:34
Ovo CE podstaci made stvaraoce.
Prijavi administratoru

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!