Saturday, September 23, 2017
Distribucija testova za završni ispit po školskim okruzima počinje danas, a preduzete su opsežne bezbednosne mere kako se ne bi desilo da testovi odu u javnost pre zakazane male mature.
 
Transport testova od Zavoda za izradu novčanica, gde je štampan materijal, do školskih uprava nadziraće policija, dok je poslove unutar same štamparije nadzirala BIA. Kako je ranije pojasnila pomoćnica ministra prosvete i predsednica ovogodišnje upisne komisije Snežana Marković, BIA inače nadzire Zavod za izradu novčanica i sve što se u njihovoj štampariji dešava.
 
"Policija prati prevoz testova od štamparije do školskih uprava, da ne bi promenili planiranu trasu puta", rekla je ona.
 
Testove za malu maturu radili su stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i oni kažu da su Centar za ispite i štamparija tog Zavoda u "posebnom bezbednosnom režimu" i da nijedan papir iz te zone ne sme da se iznese, niti da se šalju mejlovi.
 
Rukovodilac Centra za ispite Dragana Stanojević rekla je da priprema testova počela još u novembru, da komisija za svaki test broji oko sedam članova koji pripremaju između 400 i 500 zadataka, od kojih se biraju 20 zadataka za konačnu verziju svakog testa. "U sam finalni izbor je uključeno samo petoro ljudi koji znaju sve tri kombinacije od početka deo kraja i to su zaposleni u Zavodu. Svi spoljni saradnici imaju uvid samo u pojedine delove zadataka i testova", naglasila je ona.
 
Stanojević pojašnjava da se testovi za malu maturu čuvaju u PDF formatu na sigurnosnim fleševima u posebnom sefu. "Fleš ima parcijalnu šifru i dve osobe znaju po pola šifre. Sef je pod video nadzorom, a cela zgrada ima i fizičko obezbeđenje", naglasila je ona i dodala da većina zaposlenih u Zavodu nema pristup delu zgrade gde se obavljaju pripreme za završni ispit.
 
Kako kaže, niko ne može da uđe u taj deo zgrade, niti da izađe bez bezbednosne kartice, a zabranjeno je unošenje telefona i fotoaparata.
 
U Zavodu se pripremaju i štampaju i testovi na jezicima manjina, a testovi iz matematike i kombinovani su istog sadržaja samo se prevode na jezik manjina. "Prevodioci koji prevode ove testove vide samo pojedine zadatke i ne znaju opet koje će kombinacije tih zadataka biti u testu", pojasnila je Stanojević. Testovi su iz Zavoda otišli u Kovnicu novca na štampanje 2. juna.
 
Osmaci završni ispit polažu 15., 16. i 17. juna, od devet sati i to tako što se prvog dana polaže test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog matematika, a trećeg kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd