DRUŠTVO

„Moj san je da odem odavde" -  Ministartvo za rad opovrgava navode Hjuman rajts voča

BEOGRAD - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je povodom današnjeg izveštaja Hjuman ratjs voča (HRW), pod naslovom „Moj san je da odem odavde" - Deca sa invaliditetom u srpskim ustanovama, da Srbija već godinama ulaže u ustanove socijalne zaštite, stara se da život onih koji borave u tim ustanovama bude kvalitetan i dostojanstven i pomaže porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju. 

Država je u prethodne dve godine ulagala u ustanove socijalne zaštite, prvenstveno da bi podigla nivo usluge radi kvalitetnijeg života korisnika i dostizanja standarda propisanih za dobijanje licence, a ne u cilju proširenja postojećih kapaciteta za smeštaj.

Od 2014. godine do danas Ministarstvo za rad je za obnavljanje (ne proširenje) ustanova u sistemu socijalne zaštite odvojilo skoro 1,5 milijardu dinara, navodi se u saopštenju.

Takođe, država je i dva puta godišnje raspisivala konkurse kojima je podsticala uspostavljanje novih i podržavala već postojeće usluge socijalne zaštite koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ministarstvo u saopštenju podseća da je u martu usvojena Uredba o namenskim transferima kojom se obezbeđuju sredstava za razvoj usluga socijalne zaštite u skladu sa potrebama građana u lokalnim samoupravama čiji je nivo razvijenosti ispod republičkog proseka, tako da je samo u ovoj godini namenskim transferima preneto 400 miliona dinara za razvoj usluga socijalne zaštite u 122 lokalne samouprave, dok će sredstva biti uvećavana svakom narednom godinom.

Ministarstvo, takođe, preko Sektora za osobe sa invaliditetom, više od 300 miliona dinara putem konkursa usmerava udruženjima za osobe sa invaliditetom, koja se često pojavljuju kao lokalni pružaoci usluga socijalne zaštite.

Prema navodu HRW, u tri ustanove deca i odrasli borave u istim prostorijama, pa su zbog toga deca u riziku od zlostavljanja i nasilja, što Ministarstvo u sopštenju ocenjuje kao neosnovano jer deca i odrasli borave  u odvojenim paviljonima. 

Ministarstvo za rad podseća da je više od 6.000 dece smešteno u hraniteljske porodice, a svega oko 670 u 17 institucija (2010. u institucijama ih je bilo 1.265), i ističe da je unapredilo saradnju sa zdravstvenim i obrazovnim sistemom, i nastaviće da insistira na individualnom radu sa decom u ustanovama, u skladu sa njihovim potrebama i kapacitetima, i na većem uključivanju u aktivnosti u zajednici.

Deca sa smetnjama u razvoju, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, imaju pravo na dodatak na tuđu negu i pomoć: novim zakonskim rešenjem, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom ostvarivaće pravo na uvećan dečiji dodatak za 50 odsto, dok roditelji dece sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom imaju pravo na naknadu zarade najduže do pete godine života deteta radi nege deteta.

Sve ustanove za smeštaj korisnika dužne su da se pridržavaju Pravilnika o zabranjenim postupanjima zaposlenih u socijalnoj zaštiti, i da  obaveste Ministarstvo odmah ukoliko dođe do ugrožavanja zdravlja ili bezbednosti korisnika.

U sistemu socijalne zaštite počele su da se primenjuju skale funkcionalne procene, što će otvoriti mogućnost da se pred sudom pokrenu postupci za vraćanje oduzete poslovne sposobnosti, u nekim delovima ili u celini.

Ministarstvo je posvećeno postupku tekuće deinstitucionalizacije. Za to vreme Ministarstvo se stara da život onih koji borave u ustanovama socijalne zaštite bude što kvalitetniji i dostojanstveniji, kao i da se poveća kvalitet i broj usluga u zajednici, dodaje se u saopštenju.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd