Saturday, September 23, 2017

Naslednici bivših vlasnika koji u restituciji uspevaju da povrate oduzete nekretnine, u najvećem broju slučajeva uz njih dobijaju ne samo dugove koje su prethodni korisnici napravili, već često i krivične prijave pod pretnjom odlaska u zatvor zbog krađe struje.

Na ovo upozorava Mreža za restituciju, koja otkriva da je to omogućila odluka Ustavnog suda Srbije od 19. aprila. Njome je odbačeno nekoliko inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, koju je usvojila Vlada Srbije pre nešto više od tri godine.

 - Između ostalog, USS u obrazloženju navodi da obavezu da izmiri račune prethodnog vlasnika ima novi vlasnik, a da novi vlasnik ukoliko želi da ostvari svoja prava može da se obrati nadležnom sudu - kaže Bogdan Veljković, predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd". Bivši, odnosno novi vlasnici nakon restitucije, samo na teritoriji Beograda, u protekle četiri godine, da bi svoje objekte priključili na struju, platili su iz sopstvenog džepa više od 100 miliona dinara tuđih dugova.

 Međutim, tvrde u Mreži za restituciju, u nekim slučajevima otišlo se i korak dalje.

 - Imamo slučaj jednog advokata iz Izraela, kome su vraćena tri lokala u Beogradu. On je u startu morao da plati 200.000 dinara duga za struju koje je ostavila firma - zakupac jednog od lokala, da bi dobio novo brojilo. Međutim, pošto mu je lokal vraćen 2012, a on je fizički ušao u posed tek dve godine kasnije, protiv njega je podneta i krivična prijava za pretpostavljenu krađu struje tokom te dve godine, mada je brojilo bilo na nuli - kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju. On za Novosti navodi još nekoliko sličnih slučajeva.

 Ustavni sud je, u postupku za ocenu ustavnosti, tražio mišljenje od Vlade Srbije. Izvršna vlast odgovorila je da Uredba kojom se novi vlasnici stanova primoravaju da plate dugove koji nisu sami napravili - nije neustavna.

 - Obaveze u vidu neplaćenih računa za električnu energiju prate imovinu na koju se odnose, te nikakve promene na strani krajnjeg kupca (pa i kada je stekao imovinu otperećenu dugom) ne mogu biti na štetu operatera sistema, što znači da novi titular nepokretnosti ima obavezu da plati račune prethodnog vlasnika - odgovor je Vlade Srbije.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!