Saturday, September 23, 2017
Zbog nezakonite naplate računa za vrtić Prvi osnovni sud zatrpan tužbenim zahtevima. – Isplata štete u vansudskom poravnanju za grad i dalje nije opcija
 

U Prvom osnovnom sudu donete su prve presude u korist roditelja koji su podneli tužbe zato što su usluge vrtića u Beogradu plaćali više nego što je to zakonom propisano, potvrdila je za „Politiku” sudija i portparol tog suda Ida Nikitović. Na naše pitanje koliko je takvih presuda do sada, nije mogla da precizira broj. Međutim, pomenula je da presude u korist roditelja nisu prve sudski rešene parnice u slučaju nezakonite naplate računa za vrtić. Bilo ih je dve ili tri odbijajuće, kako je rekla, pre nego što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav po ovom pitanju. Radi ujednačavanja sudske prakse, mišljenje najviše sudske instance tražili su niži sudovi. U februaru ove godine vrhovni sud se izjasnio da cena boraka dece u pojedinim gradovima nije bila u skladu sa zakonom, da oštećeni imaju pravo da traže naknadu štete i da je rok zastarelosti tri godine. Ovaj stav potvrdio je da roditelji imaju osnova da sudskim putem potražuju nezakonito obračunate i naplaćene račune za vrtić. I tad je krenulo „zatrpavanje” sudija hiljadama tužbi.

Prošlog meseca, samo u Beogradu, Prvom osnovnom sudu stiglo ih je oko 5.000, a potraživana naknada po tužbenom zahtevu u proseku je iznosila od 100.000 do 150.000 dinara, objasnila je Ida Nikitović. Napomenula je da zahtevi i dalje pristižu, a prvi su podneti još u martu prošle godine. Izvesno je da što se kasnije podnese tužba, to je kraći period za koji roditelji imaju pravo na naknadu. Tužba koja bi se podnela ovih dana obuhvatila bi period od maja 2013. do decembra 2014. godine, kada je poslednji put cena vrtića pogrešno obračunata.

– U toku je žalbeni postupak. Nezadovoljna strana na odluku osnovnog suda žali se višem, posle čega presuda može biti potvrđena ili odbijena – razjasnila je Nikitovićeva.

Prošlog meseca, samo u Beogradu, Prvom osnovnom sudu stiglo je oko 5.000 tužbi, a potraživana naknada po tužbenom zahtevu u proseku iznosila je od 100.000 do 150.000 dinara

Iz ovih sporova Kragujevac i Niš, na primer, iskobeljali su se odlukom da vansudskim poravnanjem nadomeste finansijsku štetu roditeljima. Glavni grad to i dalje ne prihvata kao opciju. Čeka pravosnažne presude i izgleda se neće libiti da iskoristi sve pravne mehanizme ne bi li opovrgao rešenja u korist roditelja. Oni koji su preplatili vrtiće i dalje podnose tužbe grčevito se držeći stava vrhovnog suda, a za šta se hvata grad? Na čemu je utemeljio uverenje da nije odgovoran, i da mame i tate nemaju pravo na obeštećenje zbog nepravilnog obračuna cene boravka u vrtićima od aprila 2010. do decembra 2014. godine? Podsetimo, u aprilu 2010. na snagu je stupio Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji propisuje da roditelji plaćaju 20 odsto ekonomske cene, a toga se Beograd pridržava od januara 2015. kada je počeo da se primenjuje novi pravilnik.

– Držeći se propisa, tvrdimo da se primena zakona koji tu odgovornost propisuje odlaže do školske 2014/15. godine, što znači da se pitanje odgovornosti grada može eventualno razmatrati samo za period od prvog septembra do 31. decembra 2014. godine – navela je juče Ljiljana Blagojević, gradski pravobranilac, napominjući da se Gradsko pravobranilaštvo do sada nije javno oglasilo, niti komentarisalo sudske postupke koji su u toku. Saopštila je i da su više puta u parnicama ukazivali da se Vrhovni kasacioni sud ipak nije izjasnio o tome za koji period bi grad bio obavezan da štetu nadoknadi. Tražili su da se to pitanje postavi najvišoj sudskoj instanci „što su sudije Prvog osnovnog suda odbile da učine i ostaje nejasno – zašto”, ocenila je Blagojevićeva.

Smatra da zastupnici roditelja koji su podneli tužbe za naknadu štete već više od godinu dana uveravaju javnost da su lokalne samouprave i predškolske ustanove oštetile roditelje.

– Sudija Ida Nikitović javno govori da će „biti donete usvajajuće presude” poziva roditelje da što pre podnesu tužbe i poučava ih o roku zastarelosti kao da je njihov punomoćnik, a ne nezavisni sudija. To je grubo kršenje Zakona o parničnom postupku, a podleže i disciplinskoj odgovornosti Zakona o sudijama – zamera gradski pravobranilac, uveravajući da su izjavama za javnost narušena načela jednakosti i ravnopravnosti u sudskom postupku i pravo na pravično suđenje.

Za Ljiljanu Blagojević izjave portparola Prvog osnovnog suda „narušavaju pravo na slobodno sudijsko uverenje, naročito zbog činjenice da su do sada donete jedna usvajajuća i tri odbijajuće presude”. Gradski pravobranilac otvara pitanje ko će od ovih sudskih sporova profitirati, roditelji ili advokati? Međutim, opravdano je zapitati se i ko će zbog istih sporova „bankrotirati” roditelji ili Beograd?

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd