Saturday, September 23, 2017

[dropcap type="square" color="COLOR" background="COLOR" ]F[/dropcap]orezička DNK analiza je izuzetno osetljiva i vrlo pouzdana, pa pravosuđe uvažava njene rezultate jer ukazuje na to ko je bio prisutan na mestu zločina, na krucijalne svedoke i potencijalne izvršioce.

DNK analiza zapravo odgovara na dva od tri pitanja u vezi sa krivičnim delom - ko je ostavio trag i kako je taj trag ostavljen. 

Odgovor na treće pitanje - ko je izvršio zločin - proizlazi iz dokaza koje sakupljaju policija i tužilaštvo, a konačnu reč daje sud. Dakle, DNK analiza je usmeravajuća u otkrivanju izvršilaca krivičnog dela, ali njena "reč" nije finalna u krivičnom postupku.

Dušan Keckarević iz Centra za humanitarnu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu kaže da u jednostavnim slučajevima ove analize, brzopotvrđuju počinioce zločina, dok u komplikovanijim ukazuju na bitne tragove i pouzdano otkrivaju prisutne na mestu zločina, a sve ostale zaključke donose sudije.

- Samo prisustvo na mestu zločina ne znači da je neko izvršilac krivičnog dela.Važno je, zato, da se pravilno prate materijalni tragovi zločina i da se tačno sazna kako se DNK tu našla, objašnjava on.
Po njegovim sagovornika, forenzičke DNK analize su vrlo važne za usmeravanje istrage jer daju "ličnu kartu" prisutnih na mestu zločina. - DNK je jednostavno, neumoljiva. Kao što na rođenju dobije jedinstveni matični broj, tako svaki čovek ima i svoj "jedinstveni matični broj" na nivou DNK koji se zove genetički profil i ne menja se tokom života. On je isti u svakom tkivu tog čoveka, bilo da je reč o pljuvački, krvi, sekretu, spermi, kosi... Zato se za DNK analize može uzeti bilo koji biološki trag, odnosno sve ono što čovek ostavlja za sobom. Upoređivanjem bioloških tragova koji se uzmu od nekog sa tragovima uzetim na mestu zločina, DNK pouzdano predočava da li je osoba bila sa žrtvom ili ne", objašnjava sagovornik Novosti.

Za potrebe tužilaštava, kako kaže dr Dušan Keckarević, u Centru za humanitarnu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, godišnje se uradi 500 do 800 DNK analiza.

- Jedini problem DNK analize su jednojajčani blizanci. Takvi slučajevi zahtevaju analizu čitave DNK i koštaju mnogo jer zapravo podrazumevaju traženje razlike DNK između takvih blizanaca i, potom, pronalaženje tih razlika u biološkom tragu uzetom na mestu zločina. Mi takvih slučajeva nismo imali, ali su u svetu poznata dva - u SAD i Nemačkoj.

Uspešna DNK analiza odnosno genetički profil nespornog, poznatog uzorka može da se uradi za tri i po sata, kaže sagovornik. - U forenzičkoj DNK analizi, ako već imamo DNK rezultate bioloških tragova sa lica mesta, potrebno je još desetak minuta da se isključi nečije prisustvo na mestu zločina. Ako se, pak, pokaže da bi neko mogao biti prisutan, neophodno je dodatno vreme da se urade neka stručna statistička poređenja i kombinacije. Za pouzdane rezultate, potrebno je, dakle,manje od 24 sata.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!