Ova organizacija najviše 'zarađuje' od nafte, elektrana, antikviteta, otkupnina, poreza, pšenice...Prema rečima stručnjaka, borci ISIL-a mesečno zarađuju između 375 i 1.200 dolara

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da 40 država, uključujući i neke od članica grupe G20, finansiraju oružanu grupu Islamska država Irak i Levant bila je šokantna i iznenađujuća, naročito zbog toga što je usledila nekoliko dana nakon napada u Parizu.

Putin je dodao da fotografije snimljene iz svemira i ratnih aviona jasno pokazuju razmere ilegalne trgovine naftom i naftnim derivatima koje sprovodi ISIL, ističući da se jedan konvoj cisterni nafte iz Sirije proteže na desetine kilometara.

Iako su izjave ruskog predsednika o broju država koje finansiraju ISIL nešto novo, priča o ilegalnoj trgovini nafte kojom se finansira ova grupa predstavlja već dobro poznatu stvar. Međutim, sada se nameću sledeća pitanja: Ovisi li ISIL samo o prodaji nafte? Koji su izvori njihovog finansiranja? Koje su razmere bogatstva najimućnije organizacije u istoriji?

Dve milijarde dolara

Prema izveštaju Godišnjeg indeksa cene terorizma, bogatstvo ISIL-a procenjuje se na gotovo dve milijarde dolara, koje su ostvarene iz nekoliko izvora:

- prodaja sirove nafte i naftnih derivata;

- elektrane;

- trgovina antikvitetima;

- porezi nametnuti stanovnicima na teritorijama koje se nalaze pod njihovom kontrolom;

- otkupnine koje dobijaju nakon otmica, od čega je samo prošle godine "zarađeno" blizu 45 miliona dolara;

- prodaja gotovo 40 posto proizvodnje iračke pšenice.

Nafta i porezi

ISIL kontroliše deset naftnih polja u Iraku i Siriji, a nafta mu pomaže da ostvari više ciljeva. Kao prvo, osiguravanje energetskih potreba za gotovo deset miliona ljudi koji žive na teritorijama pod njegovom kontrolom, kao i gorivo za vojnu mašineriju na terenu. Drugo, prodajom nafte drži svoje neprijatelje pod kontrolom, naročito ukoliko se uzme u obzir da se veliki broj frakcija sirijske oružane opozicije oslanja upravo na ISIL prilikom nabavke dizela.

ISIL ostvaruje milion i po dolara dnevno od prodaje između 34.000 i 40.000 barela nafte nezavisnim trgovcima, a zatim se ta nafta krijumčari na crno tržište, koje vode trgovci i šverceri u Turskoj, Iranu i Jordanu.

Grupa ISIL drži kontrolu nad osam elektrana u Siriji, dok je poznato da se 90 posto isporuke gasa i gasnih stanica nalazi na teritorijama koje kontroliše sirijski režim i grupa ISIL, pri čemu ove dve sukobljene strane, koje vode borbe na više frontova, ne žele da dođe do uništavanja tih stanica jer im donose ogroman novac.

Porez na dobit

ISIL je, takođe, na teritorijama koje drži pod svojom kontrolom nametnuo i poreze na dobit u iznosu od deset posto i između 10 i 15 posto na prihode institucija, te na prodaju robe, pored plaćanja putarine i prelaska granica u mestima gde drže kontrolu. Tako na primer "taksa za izlaz" sa teritorija pod kontrolom ISIL-a iznosi blizu 1.000 dolara i da vredi samo za dve nedelje. Ne treba zaboraviti ni džizju, porez koji se uzima od hrišćana koji žive na teritorijama ove grupe, kojeg bivaju oslobođeni samo u slučaju da prihvate islam.

Zanimljivo je da stručnjaci naglašavaju kako je ISIL finansijski veoma stabilan te da nije poput drugih oružanih grupa, jer se može oslanjati na svoj posebni porezski sistem, i to tako što će osvajati dodatne teritorije i nametati nove poreze i povećavati prihode. To znači da se ova grupa isključivo oslanja na interno finansiranje i upravljanje izvorima finansiranja na veoma profesionalan način.

Kako bi potvrdili svoju transparentnost i profesionalizam, prema rečima eksperata, ISIL objavljuje "godišnji izveštaj, u kojem se određuje strategija rada, uključujući i specifične investicije i troškove akcija koje se sprovode".

Stručnjaci smatraju da ovakvo bogatstvo ne samo da omogućava ISIL-u isplaćivanje plata stranim borcima koji im se pridružuju nego i finansiranje akcija koje ova grupa sprovodi širom sveta. To se upravo i dogodilo prilikom napada u Parizu, koji su za sobom ostavili stotine poginulih i ranjenih. Prema rečima stručnjaka, borci ISIL-a mesečno zarađuju između 375 i 1.200 dolara.

Na osnovu ovog izveštaja, organizacija ISIL i grupa Boko Haram, koja je dala zakletvu ISIL-u i njenom lideru Abu Bakru al-Bagdadiju, ostvarile su reputaciju "najkrvoločnijih" terorističkih organizacija. Dodaje se kako je "ISIL odgovoran za smrt više od 600 osoba u gotovo 1.100 napada, zbog čega se smatra najdestruktivnijom organizacijom na svetu".

Priliv stranih boraca

Izvršni predsednik Instituta za ekonomiju i mir Steve Killele ističe kako je "uočljiva promena u taktici koju je primjenjivala grupa ISIL, što se ogleda i u napadima u Parizu".

On nastavlja kako "ISIL i Boko Haram još više napadaju civile nego vojsku i sigurnosne štabove, budući da akcije poput ovih ostavljaju za sobom veći broj žrtava, dovode ljude u sukob s vlastima, destabiliziraju političke sisteme i navode ih da preispitaju svoje računice".

Uprkos strogim merama sigurnosti na granici sa Sirijom i Irakom te vojnim akcijama u ove dve države, i dalje se nastavlja priliv stranih boraca u te zemlje.

Prema izveštaju Godišnjeg indeksa cene terorizma, procenjuje se da je 7.000 stranaca pristupilo oružanim grupama u Iraku i Siriji tokom prvih šest meseci tekuće godine, a da je između 25.000 i 30.000 boraca stiglo u Siriju i Irak još od 2011. godine te da je 21 posto boraca pristiglo iz Evrope, a blizu 50 posto s Bliskog istoka i iz Severne Afrike.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd