Wednesday, June 20, 2018

Šta pokazuje sudski slučaj Miroslava Miškovića pet godina nakon hapšenja, odnosno trenutka naglog rasta popularnosti SNS-a? 

Mešanje zakonodavne vlasti u ovom postupku zapravo je uticalo na sudsku odluku da proces vrati na početak.

Presuda od pet godina zatvora Miškoviću za Apelacioni sud je sporna, jer je sud prekršio načelo vlastite nezavisnosti.

Tadašnjim ocenama Aleksandra Vučića da je Mišković opljačkao državu, Sud se nikada nije ni bavio već da je pomagao sinu da utaji porez.

Sa državom se niko neće igrati - poručio je na javnom servisu u danu hapšenja Miroslava i Marka Miškovića tada potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Neko se enormno obogatio, ali ne tako što je pljačkao privatnike, tako što je pljačkao do kraja svoje radnike, to tek u krajnjoj instanci. Pre svega tako što su pljačkali državu. Muzli je, pljačkali, otimali”, rekao je tada Vučić.

Za enormno bogaćanje i pljačkanje države Mišković nikada nije odgovarao. Skoro pet godina kasnije Apelacioni sud ga je oslobodio optužbi za zloupotrebu službenog položaja, a za poresku utaju će mu se ponovo suditi jer je Specijalni sud povredio ustavno načelo podele vlasti.

Iako suveren, sud je od Skupštine tražio tumačenje zakona što je zabranjeno, ističe advokat Vladimir Gajić.
 

  • To je jedan incident u našem pravosuđu koje boluje od raznih vrsta kancera, ali dobro je da neko ima hrabrosti da uspe da očuva svoju nezavisnost i da donese odluku onakvu kakvu su oni smatrali da treba da donesu, smatra on.

Ovakva odluka Apelacionog suda daje nadu da se klima u srpskom pravosuđu menja, smatra bivši sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić.

  • I ako je bilo političkog ili nekog drugog izvršnog uticaja na sudsku vlast, očigledno da je ona ostala u nepodobnom pokušaju i da su ova veća i prvostepeno i drugostepeno zaista pokazali jednu visoku dozu imuniteta u odnosu na sve te natpise i mogu da kažem da je to nešto što daje nadu srpskom pravosuđu, kaže Vučinić.


Na krilima tzv. borbe protiv korupcije, nakon hapšenja Miškovića, rejting SNS-a vrtoglavo je skočio sa 24 odsto posle majskih izbora 2012. na čak 40 odsto, podseća Bojan Klačar iz Cesida.

SNS je, dodaje, posle procene da od borbe protiv korupcije ne može da profitira, promenio ploču.

  • Tako da je zapravo Aleksandar Vučić na neki način svesno izbegao, komunicirajući sa građanima u prethodnim mesecima, svesno je izbegao eventualne efekte ove odluke tako što je klatno svoje politike svesno prebacio na neke druge teme, tako da su građani već zaboravili šta se dešavalo pre pet godina i kakva su obećanja bila pre pet godina, podseća Klačar.


Odluka suda u slučaju Mišković će teško uticati na rejting SNS-a, dodaje Klačar, između ostalog i zbog toga što je za to potrebna opozicija koja bi slučaj vratila na agendu vratila i artikulisala nezadovoljstvo birača.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

info@expres.rs

 EXPRES - Hapšenje i suđenje Miroslavu Miškoviću kao deo kampanje SNS-a

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).