Wednesday, March 21, 2018

PRIŠTINA - Izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će "ako treba, poslati vojsku kako bi zaštitio Srbe na Kosovu" propagandna je i neodgovorna, ocenio je analitičar Dušan Janjić.

On je za Radio-televiziju KiM rekao da je ta izjava protivustavna i da se čak i hipotetičko govorenje o slanju vojske u međunarodnim odnosima tretira kao pretnja oružjem.

Janjić je kazao i da mu izjava pokazuje da Nikolić nije dorastao funkciji koju obavlja i da je u borbi za dobijanje još jednog mandata rešio da pravi skandale.
"Iz ove izjave predsednika možemo da zaključimo da on više nije predsednik, da on govori kao kandidat za predsednika", rekao je Janjić.

Govoreći o incidentu sa vozom na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica, on je ocenio da je to "psihološko-propagandni promašaj" koji je izazvao seriju aktivnosti koje nisu u interesu Srbije.
Prema njegovim rečima, "bezbednosnu i diplomatsku dramu" nije izazvao voz, već video snimak na kojem je prikazano navodno miniranje pruge.

"Beograd mora da raščisti da li je to uradio neko iz njegovih redova, a onda da insistira na medjunarodnoj istrazi oko tog snimka i navodnog miniranja. To je ključni momenat oko kojeg nema nikakvog odgovora i niko se time ne bavi", kazao je Janjić.
On je dodao da je Priština iskoristila situaciju sa vozom kako bi poslala specijalne jedinice ROSU na sever, prvi put posle 2011. godine.

"Postojali su neki dogovori u okviru razgovora o civilnoj zaštiti i vojsci, da nema stacioniranja vojske i specijalnih jedinica na severu. Bilo je i političkih dogovora da se specijalne jedinice mogu kretati na sever samo uz saglasnost lokalnih vlasti i Kfora. To je sada ta nova realnost. ROSU će se uvek pojavljivati kada to procene Kfor i Vlada Kosova, ali se nadamo da će konsultovati i lokane vlasti", naveo je Janjić.

On je ocenio i da je iz situacije sa vozom Beograd "uspeo da izvuče jedan plus".
"Pokazalo se da pitanje položaja srpske zajednice nije ozbiljno tretirano u dijalogu (Beograd-Priština), da se ono može samo delimično rešiti formiranjem Zajednice srpskih opština. Mislim da će se otvoriti tema o položaju srpske zajednice na Kosovu. Beograd je sada u prilici da traži ono što Albanci u Srbiji imaju, a to je autonomija, odnosno nacionalno veće", rekao je Janjić.

Komentari  

-1 #1 Hrvoje Horvat 17-01-2017 06:00
Čačka mečku....
Prijavi administratoru
loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

Our website is protected by DMC Firewall!