Tuesday, June 19, 2018

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je odluku o imenovanju pet sudija Ustavnog suda sa liste kandidata, koju je utvrdila Skupština Srbije, objavljeno je danas u "Službenom glasniku".

Nikolić je za sudije imenovao Draganu Kolarić, Tijanu Šurlan, Vesnu Ilić Prelić, Tatjanu Babić, koji su iz Beograda, i Tamaša Korheca iz Subotice.

Nikolić je sudije imenovao sa liste od 10 kandidata koju je Skupština Srbije u petak utvrdila. Sa te liste, prema Ustavu, predsednik Srbije imenuje pet sudija.

Skupština Srbije je u petak izabrala Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića i Jovana Ćirića za sudije Ustavnog suda.

Parlament je nove sudije izabrao sa liste od osam kandidata koju je predložio predsednik Nikolić.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina. Mandat je istekao za osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Mandat je istekao Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije.

Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Skupština utvrđuje listu od 10 kandidata, sa koje predsednik Srbije imenuje pet. Sa svoje strane, šef drzave skupštini predlaže listu od 10 kandidata sa koje poslanici biraju pet sudija.

Pošto ovog puta jednom sudiji još nije istekao mandat, Nikolić je ponudio palramentu listu od osam kandidata, sa koje su izabrana četiri.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Nikolić imenovao sudije Ustavnog suda

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!