Dačić: Konflikti postaju sve kompleksniji

Izvor Tanjug septembar 23, 2016

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih oslova Ivica Dačić govorioje danas na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a „Snaga civilnog upravljanja krizama - jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu Glave VIII Povelje UN-a“, poručivši da smo svedoci fundamentalnih promena u globalnom bezbednosnom okruženju.

Konflikti se, rekao je Dačić, razvijaju i postaju sve kompleksniji.

"Ratovi, terorizam, radikalizacija, migracije neviđenih razmera, kao i drugi novi i nadolazeći bezbednosni izazovi dodatno pogoršavaju globalnu bezbednosnu situaciju. Ni prostor OEBS-a ne predstavlja izuzetak u tom smislu", kazao je šef srpske diplomatije i dodao da se mora pronaći najbolji način da se ojača ta organizacija i prilagodi novim okolnostima, kako bismo, kako je rekao, uspeli da se nosimo sa ovim izazovima.

Kao jednu od ključnih lekcija naučenih tokom krize u i oko Ukrajine, Dačić je naveo da se mora ojačati kapacitet Organizacije za prevenciju konflikata i reagovanje na njih.

"Treba da iskoristimo ovaj trenutak da dodatno razvijamo strategije i instrumente kojima OEBS raspolaže među svojim mehanizmima u vezi sa konfliktnim ciklusom", naveo je on.

Ukazao je da je iskustvo stečeno tokom OEBS-ovog angažovanja u Ukrajini pokazalo je da nenaoružane civilne misije u upravljanju krizama pružaju dodatnu vrednost ovoj Organizaciji.

" Ipak, specifičnost savremenih sukoba zahteva prilagođavanje i dodatnu fleksibilnost u našem delovanju. Treba da budemo otvoreni i spremni za razmatranje novih ideja, uzimajući u obzir da je pre samo nekoliko godina upotreba modernih tehnologija - poput bespilotnih letelica i satelitskih snimaka- bila nezamisliva", naveo je šef srpske diplomatije.

Međutim, primetio je, u iznalaženju novih načina i sredstava za pružanje odgovora na krize, ne treba da izgubimo iz vida još jednu jedinstvenu karakteristiku naše Organizacije, a to je konsenzus.

"Treba uzeti u obzir sve ideje i saslušati stavove svih, ali konačni rezultat mora da bude plod odluke donete konsenzusom. S druge strane, ovo će dati dodatnu težinu dogovorenim rešenjima i olakšati njihovo sprovođenje", naveo je.

Kako bi se postigao konsenzus, dodao je, moramo da zajedno učestvujemo u diskusijama, razmenjujemo argumente i nalazimo načine za prevazilaženje razlika.

Kada je reč o političkoj volji i konsenzusu, očigledno je, kazao je Dačić, da moramo da pronađemo način za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta, privilegija i imuniteta OEBS-a.

Aktuelna situacija, istakao je, ima različite negativne posledice po rad Organizacije.

"Ne treba da potcenjujemo ni prednosti koje pruža saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama. Konkretno, lekcije naučene iz mirovnih operacija UN-a, zajedno sa iskustvima drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, od izuzetne su koristi za OEBS i njegove države učesnice", rekao je Dačić i istakao da stoga čvrsto veruje da napori koje Organizacija ulaže u jačanje civilnog upravljanja krizama treba da budu blisko povezani s naporima Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Ovo iziskuje, između ostalog, dalje intenziviranje i istraživanje novih puteva saradnje, uključujući uspostavljanje strateških komunikacija, razmenu informacija i ekspertize, bolju upotrebu postojećih resursa i kapaciteta, zajedničke aktivnosti i sinergiju različitih prisustava na terenu, čiji bi željeni rezultat bilo unapređeno civilno upravljanje krizama, napomenuo je.

"Na kraju, dozvolite mi da naglasim da je ovogodišnja diskusija o konfliktnom ciklusu, koju je iniciralo i organizovalo nemačko predsedavanje, pravovremena i korisna. Želeo bih da podstaknem naredno predsedavanje da ovu temu zadrži visoko na našoj agendi", poručio je, između ostalog, ministar.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Tehnika od tri minuta i stres nestaje

Pod stresom se najčešće podrazumeva reakcija ljudskog organizma na razne emotivne,…

ISTORIJSKI MOMENAT: Rođena kao dečak, a sada je Mis Španije

Cilj joj je da bude portparol za uključivanje, uvažavanje i poštovanje različitosti, ne…

Manekenka na pisti dojila bebu i oduševila publiku | VIDEO

Manekenka Mara Martin izazvala je priličnu pometnju kad se na reviji pojavila noseći u…

Na dobrom putu da postane najmlađa MILIJARDERKA U ISTORIJI

Kajli Džener koja će u avgustu napuniti 21 godinu, detaljno je opisala kako je na njen…

Pogledajte kako se rak širi po ljudskom telu | VIDEO

Rak je jedna od najtežih bolesti današnjice. Medicina, iako je napredovala još uvek nije…

Recept za džem od malina koji se ne kuva - zdravo i ukusno

Potreban vam je blender, mala tegla, četiri namirnice i samo pet minuta. Džem treba malo…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd