Sunday, March 18, 2018

BEOGRAD - U Srbiji 62 odsto nezaposlenih mladih ljudi nema nikakvo radno iskustvo, a 150.000 u dobi između 16 i 24 godine niti se školuje, niti negde radi, izjavio je Vučić.

Vučić je na stručnom skupu "Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede" poručio da je za Srbiju i njen razvoj dualno obrazovanje je prioritet.

"Da bismo imali rast i mogli da opstanemo u pravom smislu te reči dualno obrazovanje je za nas od priroritetnog značaja", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima ambicioznog i energičnog ministra prosvete i da veruje, da ćemo moći da napredujemo i učinimo više.

Vučić je zamolio i medije da razumeju da je za Srbiju i njenu budućnost oblast dualnog obrazovanja najvažnija tema i da se time treba baviti svakog dana, kako bi se ljudima objasnilo zašto je važno da počnemo da radimo kao veoma mladi, i da se školujemo i učimo i kada smo stari.

Govoreći o situaciji u Srbiji, premijer je rekao da je povećana stopa zaposlenosti mladih.

"Ona danas iznosi oko 19,7 odsto, a prošle godine je u istom kvartalu to iznosilo oko 16 odsto", rekao je Vučić.

On je dodao da podaci pokazuju da osam odsto učenika koji završe osnovnu školu, ne nastavi školovanje.

Prema istraživanju Privredne komore Srbije, kako je rekao premijer, oko 1.300 privrednih subjekata u našoj zemlji ima neki vid saradnje sa školama.

Najveći deficit u kadrovima ima metalska i elektro industrija, poljoprivreda, tekstila industrija, građevinarstvo...

U Srbiji je, prema Vučićevim rečima, u nekoliko pilot-projekata urađenih po modelu dualnog obrazovanja uključeno je 14 škola, odnosno pohađa ga oko 400 učenika.

Predsednik Vlade je kao primer naveo preduzeće Boš, koje je u svoju fabriku zaposlila sve učenike tehničke škole "Milenko Verkić Neša" iz Pećinaca.

Kako je objasnio učenici te škole su prva generacija koja je završila školu po dualnom modelu, i istakao da su Bošu potrebni ti đaci.

Vučić: Dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dualno obrazovanje za budućnost Srbije najvažnija tema, i dodao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.

Vučić je ukazao da u programima dualnog obrazovanja uglavnom sarađuju strane firme, a da domaće retko sagledavaju svoje potrebe i prave planove za narednih 5, 10, 20 godina.

"I dalje imamo kratkoročno i, u najboljem slučaju, srednjoročcno sagledavanje planova", uključujući i ptrebe za kadrovima određenih profila i sposobnosti, rekao je Vučić na stručnom skupu "Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede".

On je ukazao da moramo da promenimo naše navike i shvatimo da dok učimo moramo da počnemo i da radimo, ali i da oni koji rade moraju celog života da uče.

"Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sve najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezutlate", rekao je Vučić.

On je istakao da je dualno obrazovanje važno za Srbiju jer se rast zasniva na rastu industrije, budući da se u industriji suočavaju sa ogromnim nedostatkom obrazovane radne snage, i to ne samo u IT sektoru, već fale i varioci, mašinbravari, stolari...

"Devedesetih smo počeli da pričamo o tržištu, ali ga nikad nismo istinski želeli", primetio je Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Kako je naveo, danas malo ko u Srbiji razume dualno obrazovanje.

"Ovo su naši pionirski koraci koji će trajati godnama i decenijama, jer će biti potrebno vreme da nešto učinimo", rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji sada postoji 14 programa za dualno obrazovanje, a da je danas na sastanku sa Svetskom bankom dogovoreno da se taj broj podigne na 70 u narednom periodu.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.

"Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo", rekao je Vučić.

On je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjog obrazovanja, dok, kad je reč o visokom obrazovanju, deo diploma stečen je, rekao je, ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?

TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd