Monday, March 19, 2018

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković lično je intervenisala kako bi omogućila Farmakomu Miroslava Bogićevića kredit od 25 miliona evra, protivno propisima koji važe u Srbiji, pokazuju dokumenta do kojih je došao Danas.

Naime, Farmakom je trebalo da od holandske ATB banke dobije kredit, ali plan otplate tog zajma nije bio usklađen sa srpskim propisima, zbog čega je NBS odbila da taj kredit registruje. Zato je Bogićević otišao kod Jorgovanke Tabaković na razgovor, posle kojeg je NBS odlučila da za njega napravi izuzetak.

"Shodno dogovoru predstavnika Farmakoma i guvernera NBS gospođe Tabaković, aneks ugovora o kreditu ili izjava kreditora o promeni plana otplate saglasno propisima, biće dostavljen NBS na evidentiranje u ponedeljak 24. 12. 2012. sa danom zaključenja 21. 12. 2012. U skladu sa time kreditna prijava biće danas evidentirana", navodi se u dopisu koji je NBS uputila u Privrednu banku Beograd 21. decembra 2012. (PBB je bila banka preko koje je Farmakom trebalo da primi ovaj kredit).

Iz ovog dopisa se vidi da je NBS posle dogovora Bogićevića i Tabakovićeve pristala da registruje njegov kredit 21. decembra, iako to nije bilo po zakonu. Banka je na to pristala, jer se nadala da će joj Farmakom naknadno, 24. decembra, dostaviti izmenjeni plan otplate koji odgovara važećim pravilima i da će na tom dopisu stajati datum 21. decembar. Tako se kasnije iz papira uopšte ne bi videlo da je NBS prekršila pravila i odobrila kredit sa zabranjenim načinom otplate.

Zanimljivo je da su pre sastanka i Farmakom i PBB na sve načine pokušavali da od NBS izdejstvuju puštanje kredita, ali da službenici centralne banke nikako nisu hteli da za njih rastegnu pravila.

Bitna okolnost u ovom slučaju nije samo to da je guvernerka pristala da zaobiđe pravila u korist Bogićevića, verujući mu na reč da će on naknadno uskladiti plan otplate sa važećim pravilima, već i to da Bogićević to nije ni mogao da joj garantuje - jer ta odluka nije zavisila od njega, već od ATB banke iz Holandije. Da li je kredit ikad usklađen sa pravilima, ostaje nepoznato. NBS je juče odbila da odgovori na ovo, kao i na druga Danasova pitanja, jer je "sudski postupak u toku".

Treba primetiti i to da u ovom slučaju niko nije oštećen u smislu da je neki novac proneveren, već je "samo" prekršen zakon, piše Danas. Bogićevićevo insistiranje na registraciji kredita po predviđenim uslovima otplate je razumljivo utoliko što je on imao poslovnih razloga da kredit otplati stranoj banci baš na takav način. Nerazumljivo je samo to što je NBS u njegovom slučaju na to pristala, jer drugi privrednici takvu povlasticu i takvo poverenje, koliko se zna, nikad nisu dobili od centralne banke.

NBS: Samo načelna saopštenja

"NBS se povodom neistinitih izjava koje su prenete u pojedinim medijima oglasila svojim načelnim saopštenjem kako bi sprečila zlonamerno širenje pogrešnih interpretacija o nadležnostima ove institucije. U konkretnom postupku, dalje izjašnjavanje ne bi doprinelo dodatnom informisanju javnosti u vezi sa ulogom i odgovornostima NBS, a predstavljalo bi neprimereno mešanje u rad pravosudnih organa i postupak koji se vodi pred nadležnim sudom", rekli su u NBS.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd