Tuesday, June 19, 2018

Građani Srbije doživljavaju policiju kao duboko korumpiranu, politizovanu, okrenutu prevashodno sebi, a ne njima, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživačica ovog centra Aurelijka Đan rekla je da rezultati pokazuju da 44 odsto građana Srbije ne veruje u policiju dok 54 odsto njih ističe da ima poverenje u policiju.

"Građani policiji zameraju razne stvari a najviše politizaciju jer veruju da je policija usko povezana s politikom i da je produžena ruka političara. Druga stvar koja se zamera policije je korumpiranost, a treća nepotizam jer građani veruju da se zapošljavanje dešava preko rodbinskih ali i političkih veza", rekla je Đan.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da je istraživanje rađeno ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Rezultati su pokazali da su ovo zemlje koje su slične, pa i kada je u pitanju odnos prema policiji, kaže ona dodajući da su istraživali i odnos prema policajkama i kako njih građani vide. 

"Policajka je lepa, šarmantna, vaspitana, kulturna a jedna trećina tek smatra i da je sposobna za posao. Zabrinjavajuće da građani, i to je stav 11 odsto ispitanika iz regiona, policijaca definišu kao korumpiranog muškarca", kaže ona.

Mandić naglašava i da nasuprot tome, građani policajke vide kao poštene i kao osobe koje ne bi uzele pare za posao za koji su već plaćene.

Ističući ključne razlike koje su primećene tokom istraživanja, ona je navela da je na Kosovu i u Albaniji zabeleženo drastično veće poverenje u policiju, da je zabeleženo izrazito nepoverenje u medije u Srbiji i Makedoniji, dok u ostalim zemljama prevladava poverenje, a treća razlika je generalno veće poverenje građana Crne Gore u sve institucije.

Najzanimljiviji podatak iz istraživanja je to što građani regiona - čak 58 odsto njih tvrde da imaju poverenje u policiju dok svaki drugi kaže da smatra da je policija duboko korumpirana.

"60 odsto građana smatra da policija radi u interesu vlade i vladajućih stranaka a tek onda građana. Rad u interesu građana je izuzetak, a ne pravilo. Trećina smatra da je ključ za zapošljavanje u policiji veza, doživljavaju je kao duboko korumpiranu I doboko politizovanu, okrenutu sebi a ne građanima".

Istraživanje je sprovedeno u aprilu a za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku radio ga je Ipsos i u njemu je učestvovalo 1.000 ispitanika.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Građani Srbije vide policiju kao duboko korumpiranu produženu ruku političara

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd