Kuburović: pooštravanje kazni za nelegalno oružje

Izvor Tanjug September 04, 2016

Zbog povećanja broja ubistava, porodičnog nasilja i drugih teških krivičnih dela izvršenih upotrebom nedozvoljenog vatrenog oružja kao i blagih kazni koje sudovi izriču, država je reagovala pooštravanjem kaznene politike.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakokonika, koje bi trebalo da budu usvojene tokom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, biće povećan zakonski minimum kazni zatvora za proizvodnju, držanje i promet nedozvoljenog i nelegalnog oružja.

Do sada je bio propisan minimum od šest meseci zatvora za ta krivična dela, a u Nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakonika je predviđeno da minimalna kazna zatvora koju sud može da izrekne bude godinu dana, rekla je Tanjugu ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je ukazala da je Ministarstvo pravde usvojilo molbu Ministarstva unutrašnjih poslova za poštravanje kazni s obzirom da se u poslednje vreme povećao broj teških krivičnih dela upravo zbog upotrebe nedozvoljenog oružja.

Izmena Krivičnog zakonika je bila neophodna, jer su, kako je napomenula, sudovi pokazali blagu kaznenu politiku za ova krivična dela.

"Ovim izmenama Krivični zakonik smo uskladili i sa Zakonom o oružju i municiji koji je počeo da se prmenjuje u martu ove godine", napomenula je Kuburović.

Nacrtom izmena KZ-a za krivično delo izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela predviđa se dupliranje minimalne kazne zatvora sa šest meseci na godinu dana, dok maksimalna kazna ostaje pet godina zatvora.

Za neovlašćeno držanje i promet oružja, municije i eksplozivnih materija kazne su takođe znatno povećane pa će umesto raspona od tri meseca do tri godine zatvora i novčane kazne biti zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

Ako drži oružje, municiju ili eksplozivna sredstva i materije koji nisu dozvoljeni građanima učiniocu tog krivičnog dela preti kazna od jedne do osam godina zatvora, umesto dosadašnjih šest meseci do pet godina.

Kada je u pitanju veća količina zabranjenog oružja ili sredstva velike razorne moći ili se delo vrši protivno pravilima međunarodnog prava učiniocu preti od dve do 12 godina zatvora, umesto dosadašnjih 10, a ista je kazna zaprećena i za neovlašćeno nošenje pomenutog oružja.

Za onoga ko neovlašćeno nosi oružje i municiju za čije nabavljanje i držanje koje ima dozvolu nadležnog organa, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U prethodnom periodu niz krivičnih dela što u porodici što na "ulici" izvršeno je upravo zbog nelegalnog i nedozvoljenog oružja koje je u posedu izvršilaca.

Samo u jednom od njih nastradalo je pet nedužnih ljudi u kafiću u Žitištu koje je u noći između 1. i 2. jula Z.S. izrešetao automatskim oružjem, među njima i svoju suprugu.

Bane Jovanović zvani Safet (49) iz Mola 20. marta je u Molu iz pištolja ubio Matiju Petrovića (28) a ranio njegovu suprugu Renatu Vrecko (31), 11-godišnjeg sina i njihovu snahu Natašu Sunomar (23).

U Bečeju je, iste večeri, pre masakra u Molu, teško ranio nevenčanu suprugu Jelenu Stojkov (29), koja je nekoliko dana kasnije preminula u Novom Sadu.

Tada je ranio i Imrea Jožu (70), stanodavca njegove nevenčane žene.

MUP je između ostalog tim povodom prošlog meseca po drugi put pokrenuo akciju legalizacije oružja odnosno dobrovoljne predaje oružja i municije bez krivičnih posledica.

KOMENTARI

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Otac je shvatio da će biti ubijen, smireno se okrenuo ženi i predao joj ćerkicu | VIDEO

Na zastrašujućem snimku, koji je zabeleželila nadzorna kamera u državi Pernambuko u…

Maja Berović izdala novi album “Seven” | VIDEO

Nakon što je pre tačno godinu dana promovisala album “Viktorijina tajna” koji je oborio…

Nova opcija protiv lažnih vesti na WhatsApp-u

WhatsApp je u borbi protiv lažnih informacija dodao funkciju zahvaljujući kojoj možete da…

Muškarce najviše privlači jedna neobična ženska veština

Istraživanje sprovedeno na 6 000 samaca u 11 zemalja sveta pokazalo je da muškarce…

ISTORIJSKI MOMENAT: Rođena kao dečak, a sada je Mis Španije

Cilj joj je da bude portparol za uključivanje, uvažavanje i poštovanje različitosti, ne…

Turistička atrakcija zatvorena zbog sramnog ponašanja dve devojke | VIDEO

Džamija u Maleziji uvela je zabranu za turiste nakon što se u javnosti pojavio video dve…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!