Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da u Srpskoj postoji jedinstvo u nameri da se odbrani Dan RS, te poručio da se u tom pogledu nastavljaju aktivnosti.

On je nakon sastanka s državim vrhom Srbije zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću na tome što su predstavnici Srba iz BiH bili u prilici da se upoznaju sa stavovima državnog rukovodstva Srbije.

"Stav Republike Srbije je da se neće mešati, ni podržavati, ali ni osporavati odluku koju donosimo u RS, a da je na nama da ocenimo sve opasnosti i sve probleme koje eventualne odluke koje donosimo u RS mogu izazvati", poručio je Dodik.

Vlast RS odgovorna je za sve odluke koje se donose u Srpskoj, ponovio je Dodik, dodajući da RS smatra da je sve što čini u skladu sa zakonima, ali da isto tako smatra da postoji određena spekulacija u vezi s pravom i onim što je Dan RS.

"RS je jedinstvena u nameri da se odbrani Dan RS i u tom pogledu će nastaviti dalje aktivnosti", zaključio je Dodik.

I premijerka RS Željka Cvijanović ponovila je da su odluku o referendumu donela rukovodstva svih političkih partija u RS, te da je ona doneta u skupštini, uz izraženu svest o važnosti održavanja referenduma, zbog čega, kako je navela, "ne vidimo nikakvih razloga za bilo kakvu galamu koja se podigla ovih sedmica oko toga u BiH".

"U BiH se galama pravi i 'kada se nekom ne sviđa u kom pravcu lete ptice', zbog čega na neki način razumem i ovu aktuelnu", primetila je Cvijanović.

Ukazujući na čitav niz opstrukcija između ostalog i sa biračkim spiskovima koje institucije neće da dostave, iako su obavezne po zakonu, ona je naglasila da je RS opredeljena da ide na način koji je dogovoren.

Za člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića 9. januar je bio i ostaće nacionalni praznik RS, koji, dodao je, želi sasvim sigurno i dalje da obeležava.

Očekuje da će i narednih dana biti složenih situacija i prilika u vezi s tim pitanjem, ali veruje takođe da se nekom vrstom razuma, koji bi se ogledao u tome da Sarajevo da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, može naći način kako da se cela stvar sprovede preko Ustavnog suda, sa time sačuva dignitet srpskog naroda u BiH.

"Nama je svima stalo da se vratimo politici kompromisa, ali bogami to ne mogu samo Srbi, već moraju to da shvate i predstavnici posebno bošnjačkog naroda, koji treba da prestanu da izazivaju stvari do kojih je nama jako stalo i da shvate da je vreme osionosti prošlo, te da ono nikome ništa nije dobro donelo", objasnio je on.

Ivanić je zahvalio na današnjem razgovoru dodajući da bi trebalo takvih sastanaka da bude više i cešće, a što se referenduma tiče poručio je da ne zna da li će ga biti, da odluku o tome donose nadležne institucije u RS, a da je on samo član Predsedništva BiH.

Lider SDS RS Mladen Bosić izrazio je zabrinutiost zbog situacije ne samo u BiH nego i u čitavom regionu, poručivši da jedino može da apeluje na sve učesnike u političkom životu da zaustave dalje zaoštravanje koje bi, smatra, izmaklo kontroli i vratilo nas 20 godina unazad.

On je novinarima rekao i da ga trenutno mnoge stvari podsećaju na 1991. godinu, a upitan da li veruje u referendum rekao je da s obzirom da u skupštini RS nema inicijative za odustajanje, vidi da će referendum biti održan.

Komentari  

+2 #3 Sumadinac 01-09-2016 17:39
To se i očekivalo od ove marionetske vlasti u Republici Srbiji. Podrška braći u Republici Srpskoj!!! Mi smo jedan narod i nadam se da ćemo što pre biti u istoj zemlji - prisajedinjenje Republike Srpske Republici Srbiji. Bolje da nam je Dodik svima predsednik. Ili još bolje Vuk Jeremić. Da su u Republici Srpskoj ovi naši (svakakvim imenom bih ih sad nazvao) Republike Srpske ne bi više ni bilo, izgubili bi je umesto da je ojačaju, kao što to Dodik radi
Prijavi administratoru
+2 #2 Andrija 01-09-2016 17:37
A sad sam skonto ova dvojica sluze za slikanje, a neko drugi vlada Srbijom.
Prijavi administratoru
+2 #1 Mila 01-09-2016 17:32
Napred Dodik vole te tvoji SRBI
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd